Sıkça seyahat edenler için en büyük sorunlardan biri de yüksek telefon faturalarıdır. Malum roaming ücretleri oldukça pahalı olabiliyor. Hal böyle olunca da insan en uygun yurtdışı tarifeleri sunan operatörleri arıyor. Ben de biraz araştırınca Vodafone Red’in yeni paketleri ilgimi çekti. Seyahat edenler için birçok avantajlar sunuyordu. Yurtdışı çıkış pulu, havalimanlarında hızlı geçiş, lounge hizmetlerinden faydalanma vb… Üstelik de babam Vodafone Red tarifelerine yeni geçtiği için Aile paketleri sayesinde Vodafone Red tarifelerine aileden 3 kişi yüzde 35 indirim ile geçebiliyorduk.
En Mantıklısı Vodafone Red L, Gerisinin sadece adı Red
Ben de bu cazibeye kapıldım ve Vodafone’un normalde 100 TL olan Vodafone Red L tarifesine geçtim. Çünkü tarifenin size önerdiği avantajların çoğunluğu Red L paket değilseniz pek işinize yaramıyor. Vodafone Red L değilseniz, yurtdışı çıkış pulu, ücretsiz lounge hizmeti, hızlı geçiş gibi avantajları unutun. Yılda sadece 2 defa lounge hizmeti dışında bir olayınız olmuyor.
Vodafone Red Günlük Pasaport Nasıl? Deneyimlerim…
Yurtdışı kullanım paketlerine gelince ise, belirli ülkelerde Günlük Pasaport tarifesi devreye giriyor. Bir gün için yaklaşık 13 TL ödeyerek Türkiye’de paketinizden faydalanabiliyorsunuz. Tabi 5 günlük bir seyahate çıktıysanız Vodafone Red L için aylık 65 TL öderken bir de 5 günlük kullanıma 65 TL yani toplamda 130 TL ödemek istemeyebilirsiniz. O yüzden ben de Macaristan tatilimde öyle yaptım. Ancak maalesef gelen telefonlardan birine kazara elim çarptığı için 10 saniyelik bir konuşma bana 12,5 TL’ye mal oldu. Çünkü yok ben günlük paket istemiyorum deseniz de siz telefona cevap verir vermez paket size tanımlanıyor.
Vodafone Özel Müşteri Hizmetleri Devlet Dairesinden Hallice
Sonrasında ise bir Fas seyahati gerçekleştirdim. İstanbul’dan Roma aktarmalı Kazablanka’ya dönüşte de Kazablanka’dan Paris aktarmalı İstanbul’a seyahat ettim. Döndüğümde gördüğüm fatura ise oldukça şaşırtıcı idi. Bunun üzerine Vodafone’un Özel Müşteri Hizmetleri’ni aradım. Tabi buna özel müşteri hizmeti nasıl diyorlar çözemedim de. Hem para veriyorsun hem de üstüne minimum 5 dakika bekliyorsun. (Üstelik bu tek seferlik de değil. Ben kardeşim ve babam birçok kez bu hattı arayıp paramızla sürekli müzik dinledik) Açıkçası öncesinde Avea Prime kullanırken 1 dakikadan fazla bekletilmiyordum. Vodafone sanırım premium segment olayını pek iyi anlayamamış. Üstüne üstlük buradaki görevliler sorununuzu çözme konusunda pek de iyi sayılmazlar. Tabi Avea Prime’da da sorun çözme konusu sıkıntılıydı. Sanırım bu konuda en yeteneklisi Turkcell.
Faturamın neden şişik olduğunu sorduğumda aldığım cevap zaten kafa karıştırıcı idi. Ama sonunda anladım ki, İtalya’da kullanım nedeniyle bana günlük paket tanımlanmış. Ancak 5 saatlik aktarma süresinde ben Roma Havalimanı’nda bana gelen tüm aramaları meşgule verip, interneti de havalimanının ücretsiz wifi’nden kullandım. Üstüne de hücresel verim kapalı idi. Duruma itiraz etmek istediğimde ise görevli internet sitesine gidip oradan şikayet etmem gerektiğini söyledi. Arama başına ekstra ücret ödediğim üstelik de Vodafone Red Özel Müşteri Hizmetleri hattı olan bu bölüm beni internet sitesinde işimi çözmeye yönlendirdi. Oradan da talebimi oluşturdum.
4 G Arayan Telefon Hücresel Veri Dinlemiyor
Sonrasında da bu aya dair daha yüksek bir fatura ile karşı karşıya geldim. Bu faturanın da Fas’ta veri kullanımından kaynaklandığı görülüyor. Oysaki Fas’ta olduğum günlerde de telefonumun hücresel verisi kapalı idi. Zaten iPhone 6 Plus gibi bir telefonun hücresel verisini açık tuttuğunuzda faturada gözükenin çok üstünde veri miktarları dakikada hesabınıza işler. Bunun sebebi olarak bir teknoloji muhabiri arkadaşımın yorumu Telefon 3.5-4.5G frekansını ararken küçük de olsa otomatik olarak bir data gönderiliyor. Bundan kaynaklanmış olabilir diyor. Ancak yurtdışında roaming ücreti yememek ve faturamız şişmesin diye telefonu tamamen de kapatamayız. Bu durumu operatörlerin dikkate alması gerekiyor. Açıkçası Avea’da iken yurtdışında benzer bir surum ile karşılaşmamıştım. Vodafone ise 2 ayda Avea’da ödediğim 4 aylık miktarı kaşıma çıkarmayı başardı.
Doğrusu birçok sunduğu avantaja aldanıp operatörümü değiştirdiğim Vodafone ile daha 2 ayı doldurmadan yaşadığım macera pek de uzun soluklu olacağa benzemiyor. ya benim seyahat etmeyi bırakmam ya da her seyahatimde bana ekstra fatura yansıtan Vodafone’u bırakmam gerekecek.
Bakalım birkaç gün içerisinde Vodafone’un sitesinden açtığım şikayetlere yanıt alabilecek miyim?
Faydalı ve Akıcı yazınız için teşekkür ederim, blogumu takip ederseniz sevinirim
O zaman bende güncel bir yorum yazıyım, Turk Telekom Prime abonesiyim ve Ağustos ayı içinde 10 günlüğüne Hindistan’ a gittim. 60 dakikalık paket almama rağmen ve mobil ağı daha uçağa binmeden kapatmama rağmen, iki fatura da toplam 100 tl onların bile çözemediği bir ekleme yaptılar faturama. En son defalarca aramam neticesinde 23 tl gibi bir indirim yaptılar. Bana hangi gün ve hangi zamanda harcama yaptığımı söylermisiniz dediğimde ise onu göremiyoruz, bulamıyoruz vs.. gibi cevaplar aldım. Bu tecrübem sonucunda vardığım sonuç yurt dışına çıkıldığında uygun olan ülkelerde ön ödemeli (kontörlü) sim kart almak ve bunlarla daha uygun fiyatlara iletişim sağlamak.