Ana Sayfa Türkiye Çanakkale Çanakkale’de Nerede Ne Yenir? Çanakkale Yemekleri

Çanakkale’de Nerede Ne Yenir? Çanakkale Yemekleri

9
Çanakkale’de Nerede Ne Yenir? Çanakkale Yemekleri

18 Mart Çanakkale Zaferi yıl dönümü ile tüm Türkiye‘den Çanakkale‘ye turist akını başlar sonbahara kadar da devam eder. Haftasonu tatilinde İstanbul’dan 4 saatlik araba yolcuğu sonrasında ulaşabileceğiniz Çanakkale’de gezilecek ve görülecek yerleri ayrıca yazacağım. Sonuçta aç aç gezilmez. Bir şehri iyice anlamak için önce o şehri yemek lazım. En meşhur Çanakkale yemekleri neler, Çanakkale’de nerede ne yenir ne içilir? Gittim, gezdim, yedim, içtim şimdi de yazıyorum.

Çanakkale yemekleri ve Çanakkale restoranları denince, öyle Gaziantep, Urfa, Adana ya da birçok başka Anadolu şehirleri gibi bir mutfak kafamızda canlanmıyor. Ben size o zaman biraz yardımcı olayım. Çanakkale yemekleri ve mutfağı denince akla gelmesi gerekenler: Ezine peyniri, peynir helvası, zeytin, zeytinyağı ve sardalye. Şehre gitmeden önce de yaptığım araştırmalarda hep bir iki meşhur restoran adı söyleniyordu. Ancak bunlarla yetinmedik ve 1 buçuk günde bulabildiğimiz kadar yerde şehrin yemeklerini ve içeceklerini deneyimlemeye çalıştık. İşte 1 buçuk günde keşfedebildiğimiz mekanlar.

instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam

Çanakkale Yemekleri ve Çanakkale’de Nerede Ne Yenir?

Çanakkale’ye gitmişken balık yemeden dönmek olmaz. Ayrıca Çanakkale yemekleri arasında en meşhuru olan peynir helvasının tadına bakılmalı. Bir de dönerci keşfetmişiz ki, onu yemeden dönen bin pişman olur.

Bu arada şehirde yemek fiyatlarına da değinmemde fayda var. Herkesin bildiği popüler yerlerde fiyatlar İstanbul’la rekabet içerisinde. Ancak sokak aralarında 3 çeşit yemek 5 TL, 4 çeşit yemek 8 TL gibi mekanlar da gördüm. Öğrencilerin ya da şehrin yerlilerin gittiği yerler bunlar.

Çanakkale’de Balık Nerede Yenir?

Şehirde balık denince ilk akla sardalye geliyor. Ancak her türlü balık ve deniz ürününü bulabileceğiniz restoranlar mevcut.

Sardal-Ye

Çanakkale sardalye balığı ile meşhur bir şehrimiz. Bu konuda en meşhur yer de Sardal-ye. Burası biraz Taksim’deki büfeleri andırıyor. Balığın fast food’u diyebilirsiniz. Ne zaman önünden geçsek vızır vızır. (Maşallah diyeyim de nazarım değmesin) Biz ekmek arası sardalye yedik. Biraz yağlı idi ama 6 TL’ye karnınız bir güzel doyuyor. Efsane diyemem ama gelmişken şehrin en meşhur sardalyecisinde yemedim demezsiniz.

Yalova Restoran

Söz konusu balık olunca şehrin en meşhur restoranı Yalova Restoran. Kordon bölgesinde yer alıyor. Açıkçası şehrin genel ortalamasından biraz daha pahalı bir yer. Ancak tüm şehir “en iyi restoran burası” deme konusunda söz birliği yapmış sanki. Açıkçası pahalı balık restoranında para harcayacak bir bütçe ile yola çıkmadığım için test etme fırsatım olmadı.

Kıyı AVM ve Hayati Chef

Şehirde beni en şaşırtan yerlerden biri, burası oldu. Her şehirde AVM olur, ancak burası deniz kenarında ve sadece yeme içme konusunda ihtisaslaşmış. Kıyı AVM Troya Caddesi’nin sonuna doğru yer alıyor. Şehrin merkezine yaklaşık 2 buçuk 3 km uzaklıkta. Burada çok farklı damak tadına uygun restoranlar var. Şehrin Yalova Restoran’dan sonra adını sıkça duyacağımız yeni balık restoranı Hayati Chef‘in yeri de burada. Yalova Restoran’dan ayrılıp kendi restoranını açan Hayati Chef yakında sıkça Çanakkale’de nerede ne yenir listelerinde karşınıza çıkabilir.

Diğer Restoranlar

Şehirde balık sevmeyenler için de çok güzel alternatifler mevcut. Mesela benim gibi etobursanız döner konusunda oldukça iddialı bir yer Şirvan Döner. Pide konusunda da merkezde Gülen Pide’yi deneyebilirsiniz.

Şirvan Döner


Şehrin belki de en başarılı yerlerinden biri burası. Eski otogar tarafında kaldığı için turistler çok keşfedememiş. Yerel halk da bize kalsın burası diye sanki ses çıkarmamış bu duruma. Ben video çekebilir miyim diye izin istediğimde de “Döner çeken Japon gördüm de Türk ilk defa sizi gördüm” dedi. Alışmamış turist gelsin, sosyal medyacı zıpırlar gelsin 🙂

Mekanın döneri çooook başarılı. Zaten 12’de açıyor saatler 15’i gösterdiğinde döneri bitiyor. 12:45’te gittiğimizde oturacak yer için ayakta sıra bekledik. Bir kalkınca masada boş yere siz de Taksim büfelerdeki gibi sokuluyorsunuz. O kadar yoğun ki, oturduktan sonra dönerin size gelmesi de biraz zaman alabilir. Sağolsun abi bize kıyak yaptı, bir çok beklemedik. Pilav üstü dönerin fiyatı 18 TL.

Gülen Pide


İlk akşam methini duyduğumuz bu pidecide kaşar kıymalı pidenin tadına baktık. Hamuru çıtır çıtır tam sevdiğimden 🙂 Ancak kıyma ve kaşar öyle pek aman aman değil. Yemek sonrası kaynama yapmaması bir artı. Turistik bir yer değil. Genelde şehrin yerlisi geliyor. Bir aile pidecisi kıvamında. Pideler 13 TL’den 18’leye kadar değişiyor. Bizim kıyma kaşarlı 15 TL idi. Lahmacunları da 5 TL’den 10 TL’ye kadar değişiyor. Açıkçası çok da ucuz sayılmaz.

Özel Çorba Salonu

Burası Saat Kulesi meydanında yer alan meşhur bir çorbacı. Mercimekten kelle paça’ya kadar birçok çeşit çorba bulunuyor. Methini duyduk ancak Ezo gelin çorbanın 8 TL olduğunu duyunca ben denemekten vazgeçtim. 200 metre ileride 4 çeşit yemek 8 TL sata öğrenci restoranı var. Lezzet aynı değildir ama prensip olarak bir çorbaya o kadar vermek pek hoşuma gitmiyor.

Napoli Pizza

Burası da tadına bakmadığım ama şehrin markalaşmış pizza zinciri olduğu için not düşeyim dediğim bir yer. Şehre yolunuz düştü canınız da acayip pizza çekti diyelim. Bilin ki, şehrin yerel bir pizza markası var. Tadını da yiyince benimle paylaşırsınız artık. 🙂 Bir de onun Di Napoli olanı var. Asıl meşhur olan Napoli Pizza imiş.

Çanakkale’de Tatlı Nerede Yenir?

Tatlı denince şehirde ilk akla gelen peynir tatlısı oluyor. Ancak peynir tatlısı sevmeyenler için de farklı lezzetler de var. Aşağıda saydığım yerler dışında bize tavsiye edilen ama gidemediğimiz Doğan Pastanesi var.

Kadir Usta

Peynir tatlısı denince şehirde herkes burasını söylüyor. Önünde kuyruk oluyor erken gidin diyorlar. Biz öğlen 12 gibi gittik kuyruk yoktu. Ufak bir parça aldım üstüne de tahin döktürdüm. Üff ki ne üff:) Normalde dökülmezmiş ama isterseniz döküyorlar. Bence 10 numara da oluyor. Dondurmalı da deneyebilirsiniz bence. Bu lezzet verdiğim ücret ise sadece 3 TL. Yanında çay da ikram.

Çerkezoğlu Peynir Helvacısı

Çanakkaleli bir otelci ile konuştuğumuzda aslında peynir helvasının tadı dükkandan dükkana çok değişiklik göstermiyor ancak Kadir Usta zamanında sosyal medyayı iyi kullandığı için herkes ona gidiyor, diğerleri o kadar ilgi görmüyor dedi. Oysa onun yanında yer alan Çerkezoğlu aslında Kadir Usta’nın yetiştiği dükkanmış. Bugün Kadir Usta’nın dükkanında kuyruklar olurken orası oldukça boş.

Berliner

Merkezde Yalı Camii’nin sokağında irili ufaklı pastaneler, fırınlar ve tatlıcılar gözüme çarptı. Hepsi de oldukça güzel benziyorlar. Ancak yol yorgunluğu açlığın etkisi ile gözüme en hoş görünen Berliner’in önünde buldum kendimi. Burası aslında Alman pastaları satan bir ayaküstü tatlıcısı imiş. Ancak beni daha çok tezgahtaki halka tatlısı ve kadayıf dolması tahrik etti. Halka tatlısı 1 TL, kadayıf dolması ise 2 TL. Bir kadayıf dolması aldım ve ondan aldığım enerji ile Çanakkale’yi keşfe başladım.

Çanakkale Kafeleri

Şehre gitmeden önce herkes muhakkak Kordon’da bir kafede çay içilsin diyordu. Kordon’da özellikle Şakir’in Yeri çok methediliyor. Ancak hem Şakir’in Yeri hem de yanındaki mekanlar çok beni çekmedi. Daha çok öğrencilerin okey oynadığı bol gürültülü bir yer gibi geldi. Biz biraz daha ara sokaklarda ya da Kordon dışındaki yerleri daha çok beğendik.

Han Kafe

Şehir Müzesi’nin çaprazında bir han içerisinde yer alan bu kafe bence oldukça huzurlu bir yer. Güzelim bir hanın ambiyansında bir çayın ücreti ise 1 buçuk TL. Berliner’den tatlınızı alıp burada çayın tadını çıkartmanızı öneririm.

Duvar Dibi Kafe

Berliner’in çaprazında Kent Müzesi’nin de hemen yanında yer alan bu ufak görünümlü kafeye güzele benziyor, hadi bir bakalım diye girdik. Bir de ne görelim içeride resmen gizli bir bahçe var. Devasa bahçe akşam hınca hınç doluydu. Hem içerisinin hem de bahçenin dekorasyonu çok başarılı. Menüsü de oldukça zengin. Yemek, kahve çeşitleri hatta nargile bile var. Çok yeni açılmış ama kısa sürede şehrin en popüler kafesi olmayı başarmış. Hafta içinde çarşamba akşamı boş masa için 3-4 dakika beklememiz gerekti. Gerisini siz düşünün. Bir filtre kahve 6,5 TL. Sütlü isterseniz ekstra 1 TL ödüyorsunuz. Fiyatları genel olarak ne çok pahalı ne de çok ucuz. İstanbul’da benzeri bir kafeye göre bi tık ucuz hatta.

Baykuş Kafe


Çanakkale’de konakladığımız Cura Hotel’in Hotel Müdürü Erdinç Bey’in bize tavsiye ettiği Baykuş Kafe’ye sabah kahvemiz için gittik. Burası iki kız kardeşin başkasının yanında çalışmaktansa kendimizin patronu olalım diyerek açtıkları bir kafe. Ancak eski bir binayı baştan aşağı dekore ederek baya hoş bir kafe kurmuşlar. Mekanın iç mimarını İstanbul’dan getirtmişler. Tasarım olarak bize Ukrayna Lviv’deki Dim Legend Kafe’yi hatırlattı.

Sabah çok erken gittiğimizden mekanda babaları duruyordu. Kendisi ile uzun bir süre sohbet etme imkanımız oldu. Pastaları özel olarak kendileri hazırlıyorlarmış. Kahve çeşitleri olarak da üçüncü nesil kahvecilerde görmeye başladığımız syphon, aeropress gibi farklı demleme teknikleri de kullanılıyor. Fiyatlar da Duvar Dibi gibi ne çok pahalı ne çok ucuz ama İstanbul’dan bi tık uygun.

Sonuç olarak biz sadece 1 buçuk gün gibi bir sürede Çanakkale yemekleri ve restoranlarını tanımaya çalıştık. Bu kadar kısa bir sürede Çanakkale yemekleri konusunda sınırlı sayıda yere ulaşabildik. Bundan sonraki seyahatlerimizde de çok daha başka mekanları elbet keşfetme imkanı bulacağız.

9 YORUMLAR

  1. Güzel bir yazı ve derleme olmuş. 4 Senedir bu güzel kentin şirin ilçesi Gökçeada’da yaşıyorum. Burada da keşfedilmesi gereken lezzetler olduğuna inanıyorum, mutlaka gelmelisiniz.

  2. merhaba yazınız benim için harika oldu 2 günlüğüne çanakkale gezisi düşünüyorum ailemle nette gezerken rastladım ve detaylı anlatımınızı izlerken yasadım sanki çok teşekkür ederim

  3. Gerçekten güzel yazı olmuş Bir Çanakkale’li olarak gerçekten gurur duydum ama Çanakkale’ye gelecek arkadaşların dikkat etmesi gereken Yalova restaurant girdiklerinde fiyat listesine lütfen dikkat etsinler. Fiyatlar çok yüksek haliyle bu fiyata yüksek kaliteli bir ortam ve yemek şöleni alacaksınız. Bir çok kişi sonradan fiyatlara isyan edip kalkmıştır. Bilinçli girmenizde fayda olacaktır.

  4. Dediğin pizzacıya gittik 3. Sınıf bile olamaz en adi malzemelerle yapılmış yada yapılmaya yeltenilmiş pis bir pizza masadaki mayonez bile en adisindendi. Senin lafına uyup midemizi bozduk ucuzcu ….. seni

    • Adnan Bey merhaba. “Burası da tadına bakmadığım ama şehrin markalaşmış pizza zinciri olduğu için not düşeyim dediğim bir yer. Şehre yolunuz düştü canınız da acayip pizza çekti diyelim. Bilin ki, şehrin yerel bir pizza markası var. Tadını da yiyince benimle paylaşırsınız artık. 🙂 Bir de onun Di Napoli olanı var. Asıl meşhur olan Napoli Pizza imiş.” diye yazdığım bir yer. Gitmedim, tadına bakmadım sadece meşhurmuş diye özellikle yazmıştım. Açıkçası sizin adınıza üzüldüm.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz