Son dönemlerde sağlıklı yaşam hepimizin başının üstünde Demokles’in kılıcı gibi sallanıyor. Bir tarafta lezzetli yemekler diğer tarafta da sağlık kaygıları. Uzun bir süredir bu konuda Canan Karatay Hocamızın ilkelerine uymaya çalışırken beni en çok zorlayan konu geleneksel Türk tatlıları oluyor. Maalesef şerbetli Türk tatlıları benim zayıf karnım. Ancak bu tatlıları da her yerde yemiyorum. Malum söz konusu baklava olunca glukoz şurubu vb. zararlı malzeme kullanımı sık rastlanan bir durum olmaya başladı. Benim gibi kaygıları olanlar için geçtiğimiz günlerde bir arkadaşımın daveti ile keşfettiğim bir baklavacıdan bahsedeceğim: Baklavacı Mehmet Yıldırım.

İstanbul‘un Başakşehir ilçesindeki bu baklavacı Türkiye‘de şekersiz ballı baklavanın mucidi olmakla övünüyor. Nitekim ballı baklavanın hem isim hem de üretim patentini almışlar. Biz de gidip doğal ballı baklava ve şöbiyeti yerinde gördük ve mideye indirdik. Sonuç mu? Bence oldukça lezizdi. Tabi birisi bana bu tatlıların ballı olduğunu söylemese aradaki farkı anlamazdım. Bu da aslında şerbetli tatlı sevenler için bir avantaj. Normal tatlı tadından taviz vermeden sağlıklı bir baklava yemeyi kim istemez ki?

instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam

Kim Bu Baklavacı Mehmet Yıldırım?

Baklavacı Mehmet Yıldırım
Baklavacı Mehmet Yıldırım’ın bir elinde ballı baklava bir diğerinde de ballı şöbiyet

Söz konusu baklava olunca insan yediği yer neyin nesi, dedikleri güvenilir mi, merak ediyor. En azından ben ederim. Ballı baklavanın mucidini de yüz yüze görüp tanışsak da merak edip hakkında bazı bilgiler edindim.

İlkokuldan mezun olduktan sonra 11 yaşında baklavacılık mesleğine giriş yapan Baklavacı Mehmet Yıldırım, o gün bugündür tatlı sektöründe yol almış. Yıldırım’ın 2000 yılında kurduğu Yıldırım Gıda; catering firmalarına , süpermarketlere, otellere, pastanelere ve kamu kuruluşlarına ürün tedarik ediyor. Şirketin günlük 6 ton üretim kapasitesi varmış. Ayrıca Yıldırım hali hazırda Türkiye’nin marka olmuş tatlı ve baklava üreticilerinin bir araya gelmesiyle kurulan BAKTAD’ın (Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği) Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı.

Ballı Baklava’nın Hikayesi

ballı şöbiyet Baklavacı Mehmet Yıldırım
Ballı şöbiyet

Açıkçası Yıldırım’ın ballı baklava fikri bir süredir aklınca imiş. Bunun nedeni ise şeker tüketimi konusunda insanların giderek bilinçlenmesi ve seçici olması imiş. Canan Karatay Hoca’ya buradan selamlar 🙂 Bunun üzerine 1 yıllık bir Ar-Ge çalışmasına başlanmış, üniversitelerle çalışılmış.  Kolay değil bir tepsi baklavaya bir gram az ya da bir gram fazla bal katmanız bile çok ciddi lezzet farklılıklarına neden oluyormuş. En sonunda ise başarıya ulaşmışlar.

Tatlı konusunda bilinçli olanlar bilir, maalesef bal konusu da hilenin bol olduğu bir alan. Yani baklava ballı olunca risk ortadan kalkmıyor diyebilirsiniz. Ancak burada mağazada kendi gözümüzle de gördüğümüz doğal yayla balları kullanılıyormuş.

İşletme sahibi Mehmet Yıldırım, “Biz balı araştırmadan almıyoruz. Biz Ballı baklavayı ortaya çıkardıktan sonra KOSGEB desteği aldık. Ayrıca üniversiteyle birlikte çalışıyoruz. Sırf bunun için laboratuar kurduk. Aldığımız balların testlerini burada yapıyoruz. Dolayısıyla sahte, sağlığa zararlı veya hileli bal kullanmamız söz konusu olmuyor. 3 gıda mühendisimiz var. Bal üzerinde araştırma ve testler gıda mühendislerimiz tarafından yapılıyor. Bu anlamda tüketicilerin ballı baklava konusunda hiçbir endişesi olmasın. Bal tamamen doğal ve gerçek. Testten geçmeyen bir bal asla kullanmıyoruz” diyor.

Öte yandan söz konusu baklavada doğal olan sadece bal değil. Tereyağı Şanlıurfa’dan, fıstık Gaziantep’ten geliyormuş. Baklava yapımında nişastayı buğday nişastası, unu ise piyasada satılan unlardan farklı, tamamen baklava için üretilen sert buğday unu kullanıyorlarmış.

Baklavacı Mehmet Yıldırım İzlenimlerim

ballı baklava Baklavacı Mehmet Yıldırım

Özelliklerini anlattım ama biraz da benim izlenimlerime gelelim. Başakşehir’de yer alan mekan aslında aynı zamanda alkolsüz bir ocakbaşı. Mekan sahibi Gaziantepli olunca kebap konusunda da iddialılar. Dışarından bakınca yol kenarında olması biraz kötü. Ancak mekanın içine girdiğinizde ise yol kenarında olduğunuzu unutuyorsunuz. Mekanın için güzel ama abartı lüks beklemeyin.

Mekanın en iddialı olduğu alan ise tatlıları. Özellikle de patentine sahip olduğu ballı tatlıları. Ballı tatlılar sadece baklava ile sınırlı değil. Ballı şöbiyet ve ballı kadayıf (biz gittiğimizde görmedim ama web sitelerinde var) gibi lezzetler de vitrinde sizi bekliyor. Ayrıca ballı tatlıların bir de tereyağı yerine zeytinyağı ile yapılan versiyonları da var. Biz gittiğimizde bunları da test etme imkanımız olmadı. O yüzden tadı konusunda yorum yapamayacağım. Ama benim favorim ballı şöbiyet. Ayrıca web sitelerinde gördüğüm doğal üzüm pekmezli baklava da sanırım yakında duyuracakları lezzetlerden biri olabilir. Öte yandan geleneksel tatlılardan şaşmayanlar için şekerli tatlılar da mevcut.

Baklavacı Mehmet Yıldırım’a Nasıl Gidilir?


Bu tatlıların tadına yerinde bakmak için Başakşehir’e gitmeniz gerekiyor. Başakşehir’e birçok otobüs seferi mevcut.

Mekanın adresi:

Güvercintepe mah. Malazgirt sok. No:26 Başakşehir / İstanbul

Ama şimdi oraya kim gidecek diyenler için de Baklavacımehmetyildirim.com ve ballibaklava.com.tr adreslerinden online sipariş de verebiliyorsunuz.

İyi Baklava Nasıl Anlaşılır?

ballı baklava ve ballı şöbiyet Baklavacı Mehmet Yıldırım

Siz de benim gibi kaliteli tatlı peşinde iseniz size iyi baklava nasıl seçilir konusunda Mehmet Yıldırım’ın tavsiyeleri ile yazıma son vereyim. Baklavanın iyisi insanın duyularına hitap eder.

  • Görme | Göze hitap eder: İyi pişmiş baklavanın rengi, altın sarısına çalar. Eski ustalar buna “24 ayar altın rengi” derler. Ayrıca baklava diri görünmeli, iştah açmalı. Baklava tepsisinin boşalan yerlerinde fazla şerbet birikmişse, baklavanın ağır çekmesi için gereğinden fazla şerbet verilmiş olabilir. İyi baklavada şerbet, kararında olmalı; baklavayı hem kilo olarak, hem tat olarak ağırlaştırmamalı.
  • Duyma | Kulağa hitap eder: İyi bir baklavaya çatal batırıldığında, bir hışırtı duyulur. Bu, yufkanın ince açıldığına ve baklavanın iyi piştiğine işarettir. Yufkası ne kadar ince açılmış olursa, baklava o kadar iyi olur.
  • Koku | Burna hitap eder: Baklava ağza yaklaştırıldığında, mis gibi sade tereyağı ve harç olarak kullanılan ceviz veya fıstığın kokusu gelmeli.
  • Tat | Ağzınıza hitap eder: İyi baklava, her şeyden önce iyi ham maddeden oluşur. Baklavanın iyisi ve kötüsü, asıl yenmesi sırasında belli olur. İyisi ağızda dağılır, damakta eşsiz bir tat bırakır; mideye de dokunmaz.”

3 YORUMLAR

  1. Ballı baklava refik halitin hikayelerinde de geçen eski bir lezzet ..sanırım şeker yokluğundan ortaya çıkmış. (pekmezin kuru üzümün çayla içilmesi gibi) Yeni bir buluş değil…Baldaki fruktozun tadını şimdierde suni ithal şekerler glikoz şurupları verecektir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz