İstanbul silüetini oluşturan başlıca yapılardan biridir Galata Kulesi. İstanbul’a dair birçok resimde, şiiirde, filmde Galata Kulesi olmazsa olmazımızdır. Peki İstanbul’da yaşayan bizler Galata Kulesi’ne gidip tepesinden İstanbul’a baktık mı? Açık söyleyeyim doğma büyüme İstanbullu olan biri olarak önünden birçok kez geçtiğim Galata Kulesi’ne hayatımda sadece bir defa çıktım.
O kadar kuleye çıktıktan sonra da eline mi yapışır, Galata Kulesi hakkında ne öğrendiysen yaz da insanlar da istifade etsin dedim. İşte insan düşünceli olmaya görsün. Galata Kulesi nerede, Galata Kulesi tarihi, Galata Kulesi giriş ücreti, hatta çalışma saatleri de dahil birçok bilgiyi sizinle paylaşıyorum. Hatta yetmiyor kule ile ilgili birçok da ilginç bilgiyi bu yazımda sizlere aktaracağım. İstanbul’un en tarihi yapılarından biri olan Galata Kulesi’ni ziyarete gideceklerin gitmeden önce bilmeleri gerekenleri bu yazıda fazlası ile bulacaksınız.
instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam
Kule İzlenimlerim ve Tavsiyelerim
Kuleden manzara doğal olarak çok güzel. Ancak şunu söylemekte fayda var kuleyi dışarıdan izlemek bana çok daha güzel geliyor. Karaköy’de Bahçeşehir Üniversitesi lokalinden çektiğim üstteki fotoğrafta olduğu gibi. Çünkü kulenin manzarası ne kadar güzel olursa olsun, kuledeki manzara da kulenin kendisi hep eksik kalıyor gibi geliyor bana.
Kulenin önünden ne zaman geçsem bir kuyruk görürdüm. Bu kuyruğu nedeni asansör. Kuleye içeride bilet alındıktan sonra asansör ile çıkılıyor. Kulede 2 asansör mevcut ve doğal olarak onların çıkıp inmesi beklenirken bir kuyruk oluşuyor. Ben saat 14 sularında gitmeme karşın 15 20 dakika beklemenin ardından kuleye çıkmayı başardım. Yani kuyruk çok da fazla gözünüzü korkutmasın.
Kuleye çıkışta ilk 7 kat asansör ile çıkılıp diğer 2 kata merdivenle devam ediliyor. İnişte ise tüm katları merdivenle iniyorsunuz.
Kuleyi benim ziyaret ettiğim saatlerde ziyaret edince biraz kalabalık oluyor ve o kalabalıkta kulede sıkış sıkış manzaranın tadını yeterince alamıyorsunuz. Bu yüzden kuleyi erken ziyaret etmek çok daha mantıklı olabilir.
Galata Kulesi Tarihi
İstanbul’un en eski ve güzel kulelerinden Galata Kulesi Bizans İmparatoru Anastasius Oilosuz tarafından 528 yılında fener kulesi olarak ahşaptan inşa ettirilmiş. Tabi İstanbul’da birçok ahşap yapı gibi o da büyük yangınlardan nasibini almış. 1348 yılında Cenevizliler tarafından Christea Turris (İsa Kulesi) adıyla yığma taştan yaptırılmış.
Kule 1453’te Osmanlı hakimiyetine geçmiş. O zamana kadar savunma amaçlı kullanılan kule, başka görevler edinmiş. Örneğin 16. yy. da tersanede çalıştırılan esirlerin barınağı olan Galata Kulesi’ne 18. yy.’da gece yarısını haber vermeleri için Mehteran Ocağı yerleştirilmiş. 1874 yılında ise şehre hakim konumundan dolayı yangın gözetleme ve haber verme amaçlı kullanılmış. Birçok defa bakım ve onarımdan geçmiş. Bugünkü şekli II. Mahmut zamanında yapılan tamiratlarda verilmiş.
Galata Kulesi Efsanesi
Efsaneye göre Kız Kulesi Boğaz’da yalnız başına sıkılırken karşısında tüm heybeti ile Galata Kulesi inşaatı başlamış. Derken ikisinin arasında bir aşk başlamış.
Bir başka efsaneye göre ise buraya ilk kez çıkardığınız sevdiğinizle evlenirmişsiniz. Açıkçası bende öyle bir etkisi olmadı ama sizi bilemem.
Galata Kulesi Restoranı
1967 yılında Belediye Başkanı Haşim İşcan tarafından tamir ettirilen kulenin üst katı restoran ve lokal olarak kiraya verilmiş. Kulenin dünyada restoran olarak işletilen en eski kule olduğu iddia ediliyor. Tabi bu tür iddialar çoğu zaman uydurma olabiliyor. Ben bu iddiayı kesin olarak doğrulatamadım ama böyle bir iddia olduğunu bilin istedim. Ocak ayında son kiracının kira sözleşmesi bitince burasının işletmesi İBB’ye ait olan Beltur’a devredilmişti. Beltur’un gelmesi ile restoranda alkol kalkmış ancak fiyatlar da oldukça aşağı inmişti.
2020 yılında ise işletme süresi dolan kule İBB’nin elinden alınıp Turizm ve Kültür Bakanlığı’na devredildi. Akabinde Kültür ve Turizm Bakanlığınca “Beyoğlu Kültür Yolu” projesi kapsamında restorasyonu yapılan Galata Kulesi’nde restoran yerine müze açıldı.
Galata Kulesi Ölçüleri
Kule yerden 66,9 metre, deniz seviyesinden 140 metre yükselikte bulunuyor. Çapı 8,95 metre, duvar kanlığı ise 3,75 metre.
Galata Kulesi Ziyaret Saatleri Ve Ücreti
Kulenin ziyaret saatleri her gün saat 10’da başlıyor ve kış döneminde akşam 19’da, yaz döneminde ise akşam 22’de sona eriyor. Giriş ücreti ise 2021 yılında 30 TL idi. Eskiden müze kart geçmiyordu artık geçerli.
Galata Kulesi Adresi ve Yol Tarifi
Adres: Bereketzade Mh. Galata Kulesi Beyoğlu, Türkiye
Telefon: +90 212 244 7736
Yol Tarifi
Buraya en kolay ulaşmanın yolu bence metro. Yenikapı-Hacıosman metrosu ile Şişhane durağında indikten sonra Şişhane çıkışından çıkarsanız Refik Saydam Caddesi üzerinde bulunan İstanbul Kültür Sanat Vakfı binası yan aralığından 300 400 metrelik kısa bir yürüyüşle kuleye ulaşırsınız. Üstelik buradan geçeceğiniz yolda kulenin çok keyifli fotoğraflarını çekebilirsiniz.
İstiklal Caddesi’nden gelenler ise tünele doğru yaklaşırken metronun olduğu sokaktan bir sonraki sokaktan aşağı doğru 500 metre yürürse Galata Kulesi’ne ulaşabilir. Bu yoldan aşağı doğru yürümek de benim çok keyif aldığım bir aktivite açıkçası.
Eminönü tarafından gelenler ise Bankalar Caddesi’nden biraz yokuş çıkmaları gerekecek.
Araba ile gelenler ise, Tarlabaşı Taksim yolu üzerinden gelirken Galata Kulesi Tabelasını görünce sağa girip orada yakında bir otoparka otomobillerini bırakabilirler.
İstanbul dışından gelenler
Galata Kulesi’ni ve İstanbul’da gezilecek muhteşem yerleri görmeye İstanbul dışından gelecekler için birçok ulaşım olanağı bulunuyor. İstanbul seyahatinizi ucuza getirmek isterseniz uçak bileti arama motoru olan Ucuzabilet‘in ucuz uçak bileti kampanyalarından yararlanabilirsiniz.
Galata Kulesi Haritası
Galata Kulesi Şiirleri
Kuleye yıllar içinde birçok şair de kayıtsız kalamamış. Bunlardan ilk akla gelenlerden biri son zamanlarda Twitter’da duygusal paylaşım yapmak isteyenlerin kitaplarına sarıldığı Cemal Süreyya. Cemal Süreyya “Yırtılan İpek Sesiyle” adlı şiirinin bir dörtlüğünde Galata Kulesi’nin yaşadıklarını şu şekilde kağıda döküyor.
“yırtılan ipek sesiyle;
ve şehir. Ve Galata Kulesi (1514 yılında Bizanslılar zamanında
şapkası uçmuştu, 1967’de Türkler tarafından sünnet edildi), binalarını
çevresinde toplamış, yaklaşmakta olan bir fırtınaya rahatça göğüs
germenin yollarını arıyor, görüşmeler yapıyor: kavminin başında,
ve en önde, Cehennemin kapısını çalmaya hazırlanan Firavun gibi”
Bedri Rahmi ise “İstanbul Destanı” adlı şiirinde,
“İstanbul deyince aklıma kuleler gelir
Ne zaman birinin resmini yapsam öteki kıskanır
Ama şu Kız Kulesinin aklı olsa
Galata kulesine varır
Bir sürü çocukları olur”
Orhan Veli ise “Galata Köprüsü” adlı şiirinde
Dikilir köprü üzerine,
Keyifle seyrederim hepinizi.
Kiminiz kürek çeker, suya suya ;
Kiminiz midye çıkarır dubalardan;
Kiminiz dümen tutar mavnalarda;
Kiminiz çimacıdır halat başında;
Kiminiz kuştur, uçar, şairane;
Kiminiz balıktır, pırıl pırıl;
Kiminiz vapur, kiminiz şamandıra;
Kiminiz bulut, havalarda;
Kiminiz çatanadır, kırdığı gibi bacayı,
Şıp diye geçer köprünün altından;
Kiminiz düdüktür, öter;
Kiminiz dumandır, tüter;
Ama hepiniz, hepiniz…
Hepiniz geçim derdinde.
Bir ben miyim keyif ehli içinizde?
Bakmayın, gün olur, ben de
Bir şiir söylerim belki sizlere dair;
Elime üç beş kuruş geçer;
Karnım doyar benim de.
Galata Kulesi ve Halil Sezai
Halil Sezai’nin İncir Reçeli 2 filminde soundtrack şarkısı olan, Sibel Can ile düet de yaptığı şarkıya da Galata Kulesi adını vermiştir.
Ankaralı olarak bir İstanbul klasiğidir benim için Galata Kulesi, her gidişte uğradığım… O bölgedeki kafelerle ilgili bir dosya hazırlarsanız, (kendimiz keşfetmeye çalışıyoruz arkadaşlarla) siz de değişik kafeleri tanıtırsanız seviniriz. Osman Bey, emeğinize sağlık. Canan
Canan Hanım, kafe tanıtımı biraz daha ayrı odaklanma gerekiyor, birçok yemeğini tatmayı gerektiriyor. Ama sonraki yazılarımda ufak ufak amatörce bazı paylaşımlar yapmaya çalışırım.
Galata kulesi harika bir yer. İlk gittiğimde Taksimden çıkıp İstiklal Caddesini yürüyerek geçip Galata Kulesine ulaşmıştım. Eksi yanı olsa da (sıra bekleme, yürüyerek inme ve en önemlisi yukarı çok kalabalık. İstanbul’un keyfini alma ihtimaliniz yok.) güzelliği bir çok şeye değer.
Bence muhteşem
Ben galata kulesine gitmedim ama şu anlık için galata kulesine gitmek en büyük hayallerimden birisidir. O tarihin kokusunu içine çekmek ve zamanında yaşamış olan önemli insanların bastıkları yere basıp dokundukları yere dokunmak büyük bir şeref ve mutluluk…
Gayet detaylı bir yazı olmuş, bu havalarda yeniden gidip görmeli
Teşekkürler hocam yazınıza bayıldım. Her ne kadar galata kulesine hiç gitmemiş olsamda ilk İstanbul seyahatinde gideceğim kesin.
Admin bu ne zamana ait
Arkadaşlar 14 şubat yaklaşıyo ve şöyle bi düşüncem var galatayada hiç çıkmadım acaba dilek fenerini galataya çıkınca uçurtma gibi bi imkan veriliyormu
Harika bir paylaşım olmuş.. Galata cafeye gitmenizi tavsiye ederim.. eşsiz bir galata manzarası var 🙂 kendi yeni sayfama da beklerim https://rotasizbirgezgin.blogspot.com.tr/
O kadar ayrıntılı ve güzel yazmışsınız ki çok teşekkür ederim çok işime yaricak bu bilgiler 👌
Bu yazıyı okuyunca gerçekten utandım, bunca yıl kuleye neden çıkmadığına?Yarın sabah ilk işim kısmet olursa Galata kulesine çıkmak inşallah…
Galata kulesi gibi harika bir yapıyı ticarethaneye çevirmişler. Bence içersinde asansör dışında modern hiç bir şey olmaması gerekiyor. Kuleye girdiğinizde tarihi hissedemiyorsunuz. Ticaret amaçlı resim çektirme bölümü kafe restoran ve şimdiki zamana ait dekore edilmiş bir yapıyla karşılaşıyorsunuz. Seyir bölümünün duvarlarına bolca yazılan isimler.Doğma büyüme istanbullu olarak (44 yaşındayım) bu şehrin her geçen gün dahada kötüye gitmesi üzüyor beni.İnsanlar sırf sosyal medyada resim paylaşmak için gidiyor artık.ileriki tarihte bizden hiç iyi bahsetmiyecekler.
Galata kulesine eskiden merdivenle çıkış ücretsizdi. Halen bu uygulama var mı?
Gerçekten Manzaraya doyum olmuyor harika bir yer..
gerçekten Manzaraya doyum olmuyor harika bir yer..
Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Hafta sonu İstanbul’a gelmeyi planlıyorum. Galata kulesi epey zamandır görmek istediğim bir yerdi. Yol güzergahı açıklamanız çok iyi olmuş.