Karadeniz’de Samsun ile Giresun şehirleri arasında kalan bir kıyı şehri olan Ordu, dünyanın en büyük fındık üreticisidir. Tabi Ordu şehrimizi dünyada önemli kılan özellikleri fındık üreticiliği ile sınırlı değil. Karadeniz’in bu güzide şehri Yunan mitolojilerine bile konu olmayı başarmış bir yer. Eski Yunan Mitalojisi’ne göre Bulut Tanrıçası Nephele, çocukları Phrixus ve Hele babaları tarafından kurban edilecekken onları Hermes’in kendine verdiği altın postlu uçan koçla kaçırır. Çocuklardan Hele yolda Çanakkale Boğazı’nda düşerek ölür ama Phrixus Colchiz’e kadar gelir. Koç ise burada Zeus’a kurban edilir. Bu koçun postu yıllar sonra İolkos krallığının başında bulunan Aison’un oğlu Iason (Yason) tarafından aranan meşhur Altın Post haline gelir.
Mitolojiye göre Ordu’nun Perşembe ilçesinde Yason Burnu bu meşhur altın postun kaybolduğu yer olarak bilinir. Ben de bir mitolojinin ardından Antik Yunan Mitolojilerinde bile yer alan Ordu‘yu geçtiğimiz ay ziyaret ettim. Bu gezimde Ordu’da gezilecek yerler, Ordu’da nerede ne yenir ne içilir ve Ordu’da yapılacak şeyler konusunda baya kapsamlı bir rehber hazırladım. İşte sizler için hazırladığım Ordu gezi rehberi:
instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam
Ordu’da Gezilecek Yerler
Burada toplam 4 gün kaldım. Ancak bu 4 günün 1 günü Fatsa’da, bir diğer bir günü de Samsun’da geçtiği için aslında toplamda iki gün bu güzel şehri gezmeye zamanım oldu. Bu iki günde olabildiğince çok yeri görmeye çalıştım. Anca arada muhakkak ziyaret için zamanımın yetmediği yerler de çok oldu.
1) Taşbaşı Mahallesi
Ordu merkez içinde yer alan Taşbaşı Mahallesi meşhur Boztepe’nin eteklerine kurulmuş. Burası eski Ordu’yu teneffüs edebileceğiniz oldukça keyifli bir mahalle. Burası Cumhuriyet dönemindeki mübadeleye kadar Ermeni ve Rumların çoğunlukta olduğu bir mahalleymiş. Ordulu rehber arkadaşım Yiğit, “Bu mahalle Cumhuriyet dönemindeki mübadeleye kadar Ermeni ve Rumların yaşadığı, çoğunlukta olduğu bir bölge idi. Tarihlerini ve hala Yunanistan’da ve Arjantin’de olan aileleri biliyorum. Buradan gittiler” diyor.
Taşbaşı Mahallesi’ni 3 kız heykelinden itibaren gezmeye başladık. Bu kız ” Yine Yeşerdi Fındık Dalları” türküsünde geçen kızlar olarak anlatılıyor. Türkü’deki Tabya başı, bugünkü Taşbaşı’nın o zamanlardaki adı.
“Yine Yeşerdi Fındık Dalları
Yine yeşerdi fındık dalları
Acep ne olacak yarin halleri
Dalgalanıyor pembe şalvarı
Kız allan pullan gel gel yanıma
O beyaz kolların dola boynuma
Tabya başında üç kız yan yana
İçlerinde biri göz etti bana
Nur olsun seni doğuran ana
Kız allan pullan gel gel yanıma
O beyaz kolların Dola boynuma”
Taşbaşı Mahallesi’nin en bilinen yeri Taşbaşı Kilisesi. Burası görsel olarak oldukça güzel. Hatta biz burayı gezerken bir yeni evli çift de düğün fotoğrafları için kiliseyi tercih etmişlerdi. Kilisenin dışarıdan görüntüsü ne kadar güzelse, içerisi de bir o kadar bakımsız. Sanırım şimdiye kadar gezdiğim kiliseler içersinde içi en bakımsız olan buydu. Burası 50’li yıllarda hapishane olarak bile kullanılmış. Bugün bazı kültürel etkinlikler için de kullanılıyor.
Mahalledeki birçok evde renovasyon geçiriyor. Bunların birçoğunda Türkiye’nin vakıf hareketi öncülerinden ödüllü Ergin Karlibel‘in imzası görülüyor. Aslında Ordu merkezde de birçok yerde Karlıbel ismi sürekli karşınıza çıkıyor. Kendisinin Taşbaşı Mahallesi’nde İkizevler adlı bir oteli ve kafetaryası da var. Bizim yemek yiyip kahve içmeye vaktimiz olmadı ama hızlıca bir manzarasına baktım. Açıkçası zamanı olanlar için denenebilecek bir yer.
2) Boztepe
Ordu denince ilk akla gelen yer burası. Şehrin tanıtımında ciddi bir yere sahip olan Boztepe, yamaç paraşütü yapanlar için Türkiye’de en önemli 10 noktadan biri olarak kabul ediliyor. Burada birçok kafe ve restorantlar bulunuyor. Buraya otomobil ya da teleferikle çıkabiliyorsunuz. Biz teleferiği tercih ettik. Deniz seviyesinden teleferikle 509 metre yükseliğe çıkıyorsunuz. Ancak teleferikle bu yüksekliğe çıkabilmek için 2,3 km uzunluğunda bir yolculuğu 6 dk 35 saniyede gerçekleştiriyorsunuz. (Rakamlar teleferik istasyonunda açıklanan verilerdir) Teleferikle yolculuk boyunca Ordu’nun enfes manzarasının tadını çıkartıyorsunuz. Buranın manzarasının özellikle gece çok güzel olduğu söyleniyor. Ben maalesef gündüz ziyaret edebildim. Tepede de sis olduğu için manzaranın keyfini Boztepe’den çıkarma şansım olmadı. Ama sadece teleferikle inip çıkmak bile çok güzel bir deneyim. Bu yolculuğun bedeli ise sadece 5 TL. Bu arada sakın teleferik biletini yırtmayın çünkü inişte de aynı bileti kullanacaksınız.
3) Şehir Merkezi
Şehrin merkezi aslında çok da büyük değil. Burada en işlek yer Fidangör Caddesi. Bir nevi Ordu’nun İstiklal Caddesi burası. Tabi İstiklal Caddesi’ne göre oldukça küçük. Bana en ilginç gelen şeylerden biri merkezdeki kilitlerin asılı olduğu bu ilginç eser idi. Yurt dışında Paris başta olmak üzere birçok köprüde sevgililer isimlerinin baş harfini asma kilide yazıp, kilidi köprüye asıp anahtarını nehre atıyor. Yine sahilde engelli vatandaşlarımızın araçlarını şarj etmeleri için kurulmuş istasyon da benim hoşuma giden güzel bir detaydı.
Öte yandan şehrin merkezinde gezip görme anlamında çok fazla durak yok. Ancak daha sonra yeme içme ve alışveriş bölümlerinde anlatacağım birçok yer de Fidangör Caddesi ve çevresinde yer alıyor.
4) Kurul Kayaları (Kurul Kalesi)
Ordu’dan Sivas istimaketine doğru yaklaşık 20 dakikada ulaşılan Bayadı Köyü sınırları içerisindeki Kurul Kayaları görülmesi gereken önemli tarihi yerlerden biri. Son 3 4 yıldır arkeolojik kazıların yapıldığı Kurul Kayaları’nın tarihinin milattan önce 1. yüzyıla dayandığı tahmin ediliyor. Kurul Kalesi’nin Helenistik dönemin sonlarında Anadolu’daki en büyük siyasi güçlerden birisi olan Pontus Krallığı’nın büyük kralı VI. Mitrades Eupator Dionysos tarafından kurulmuş bir kale.
Buraya ulaşım oldukça virajlı ve biraz kötü bir yoldan oluyor. Bana bu yol Kartepe’nin yolunu andırdı. Araçla zirveye ulaştıktan sonra kayaları görebilmek için yaklaşık 10 dakika baya dik merdivenleri tırmanmanız gerekiyor. Ancak bu manzarayı görmek için bu merdivenleri çıkmaya değer. Buradan şehrin ve yaylalarının muhteşem manzarasına hakimsiniz. Kazılarda şehir yavaş yavaş belirmeye başlamış. Tepede nereye indiği tam belli olmayan bir de mağara var. Ayrıca en yüksek alanın bir açık hava mabedi olduğu tahmin ediliyor.
5) Yason Burnu ve Kilisesi
Yason Burnu, Ordu’ya yaklaşık yarım saat mesafe yer alıyor. Buraya gitmek için Ordu’dan Samsun istikametine giderken yeni yapılan otobanı değil eski Perşembe yolunu kullanmanız gerekiyor. Eskiden burası trafik nedeniyle pek tercih edilmezmiş ancak yeni yol açıldıktan sonra oldukça boş bir yol. Üstelik de manzarası tek kelimeyle harika. Bu yolu takip ederek ordu’dan yarım saatte kendinizi Yason Burnu’nda buluyorsunuz.
Yason Burnu şehirde gün batımının en güzel görülebileceği yerlerden biri. Neyse ki, bu anı da yakalamayı başardım.Bu gün batımını izleyebileceğiniz çok da keyifli bir kır kahvesi var burada. Buranın sahibi Rıfat abi burası hakkında oldukça bilgili biri ve balık çorbası da oldukça methediliyor. Açıkçası buraya uğramadan 10 dakika önce başka bir lezzet durağında balıkların tadına baktığımız için bu balık çorbasının tadına bakamadım. 🙁
Yason Burnu ayrıca Antik Yunan Troya’sında meşhur kayıp altın postun kaybolduğu yer olarak biliniyor. Bu burunda yer alan kilise de Ortodoksların dünyadaki en önemli 150 kilisesinden biri. Burası eşsiz güzelliği ile gelin ve damatların da fotoğraf çekimleri için ilgi odağı. Burayı beraber gezdiği ve beni evlerinde ağırlayan kuzenim İnci ve eşi de düğün fotoğraflarını burada çektirmişler. Biz burayı gezerken yine yeni evli bir çift düğün fotağrafı çektirmek için buraya gelmişlerdi.
6) Hoynat Adası
Perşembe Sahil Yolu’nda Vonalı Celal’i geçtikten biraz sonra Hoynat Adası‘nın fotoğraflayacağınız bir cep var. Burada manzaranın tadını da çıkarabilirsiniz. Tabi sizden önce birileri gelmediyse. 🙂
Ordu’da Nerede Ne Yenir Ne İçilir?
Anadolu her zaman beni lezzet olarak büyülemeyi başarmıştır. Birçok şehirden damağım çatlayarak dönmüşümdür. Ordu da bu şehirlerden biri.
1) İnci’nin Balkonunda Kahvaltı
Seyahatim boyunca sevgili kuzenim İnci ve eşi Ertuğrul’un evinde kaldım. Genellikle de kahvatılarımı onların çok güzel Karadeniz manzaralı balkonlarında gerçekleştirdik. Yerel peynirler, kuymak, mısır ekmeği, omlet, Tirebolu çayı ve bu eşsiz manzara ile kahvaltılarımız tam bir şölendi.
2) Şamata Cafe’de Ordu Tostu
Tost deyip geçmeyin. Ordu’nun tostu gerçekten de çok farklı. Bir kere çok büyük özel bir ekmeğin içine dövme sucuk ile yapılan bu şehre has bir tost. Bir yılı aşkın bir süredir Karatay diyeti yapan biri olarak bu tostta biraz günah işlediğim gerçek 🙂 Eskiden stadyumun yanında bir büfe en iyi Ordu tostunu yapıyormuş ancak kapanmış. Ben Ordu’lu arkadaşım Yiğit’in tavsiyesi ile Fidangör Caddesi’ne gelmeden hemen önce yer alan Şamata Cafe‘de yedim ve açıkçası çok beğendim. Üstelik bu güzelim devasa tostun fiyatı sadece 5 TL.
3) Denizciler Dondurma Sarayı’nda Merşhur Ordu Dondurması
Şamata Cafe’nin hemen yanında yer alan bu dondurmacı ilk bakışta sıradan bir dondurmacı gibi duruyor. Ancak burası gerçek köy sütünden pastorize süt kullanmadan dünya çapında İspanya ve İtalya’daki dondurmacılarla boy ölçüşecek bir dondurma yapıyor. Ayrıca kışın buranın sahlepini de deneyebilirsiniz. Dondurmada da kullanılan sahlep özel olarak Burdur’dan geliyor. Bu dondurmanın sırrı ve diğer detaylarını daha önce yazdığım blog yazım “Ordu’nun Meşhur Dondurmacısının Sırrı Ne?” da okuyabilirsiniz.
4) Vonalı Celal’da Balık
Ordu Sahil yolu tam bir lezzetler durağı. Perşembe’nin Vona mevkiinde yer alan Vonalı Celal, ilk bakışta çok da dikkatinizi çeken bir yer değil. Ancak burayı geçip giderseniz Ordu’ya yeniden gelmeniz gerekebilir. Muazzam bir manzara üzerine kurulu bu restorantın güzelliği kapıdan içeri girip aşağı doğru inince anlaşılıyor. 1974 yılında kurulan bu restorantta ilk etapta sizi birbirinden farklı yüzlerce çeşit turşu karşılıyor. Maalesef turşu sevene biri olmadığım için bu turşuların tadı hakkında size yorum yapamayacağım ancak bu restorantın bu konuda çok meşhur olduğunun altını çizeyim. Biz burada levrek buğulama aldık. Açıkçası balığın lezzeti kadar sosun lezzetine de ayrıca damak çatlatıyor.
İçerisi salaş bir balıkçı havasında. İçeride birçok ünlünün burada yemek yerken çekildikleri fotoğrafları görüyorsunuz. Ayrıca Türkiye’de en iyi manzaralı balıkçılar listesinde de ilk 10’da çok rahatlıkla yer alabilecek bir yer burası.
5) Uzun Saçlı’nın Yeri’nde Çay
Ordu Perşembe sahil yolunda Vonalı Celal molamızdan sonra biz Yason Burnu’na gittik. Yason Burnu’nda sonra ise yolumuzun üstünde çayı ile Türkiye’de bir efsane olmuş, Karadeniz’in en meşhur çay sanatçısı Uzun Saçlı’nın Yeri idi. Tabi buraya çay içememe riskini de göze alarak gitmeniz gerekiyor. Uzun Saçlı sırrını soranlara, “Su kaynaktan, kazan bakırdan, çay üç elekten geçerek demlenir, ateş fındık kabuğundan, bardaklar fındık külü ile yıkanır, deterjan kullanılmaz, valide olsan sıranı bekleyeceksin, ikinci bardak içmek için tekrar sıranı bekleyeceksin…” diyor. Ordu’nun bu biraz aksi ama bir o kadar da eğlenceli çay sanatçısında sadece bu deneyimi yaşamak ve o güzelim çayı içmek için şansınızı denemenizi kesinlikle öneririm.
Uzun Saçlı’nın Yeri hakkında detaylı bilgi için Hayatınızdaki En Farklı Çay Deneyimine Hazır mısınız?-Uzun Saçlı’nın Çayı yazımı okuyabilirsiniz.
6) Ordu Pidesi
Karadeniz denince ilk akla gelen yemeklerden biridir pide. Ordu’da güzel bir pide yiyebileceğiniz birçok adres var. Ben seyahatim boyunca Bolaman sahilinde Yosun Pide‘de hem pidenin hem de manzaranın tadını çıkarttım. Açıkçası Bolaman’ın bu manzarasında değil güzelim Karadeniz pidesi, taş olsa yenir 🙂 Üstelik Bolaman’da pidecilerin hemen yanında 18. yüzyıldan kalma Haznedaroğlu ve Abdullahbey Konakları yer alıyor. Ben burada klasik kıymalı yumurtalı pidenin tadına baktım. Pidenin yanında da zaten Oru’nun meşhur turşu kavurması ve mısır ekmeği de geliyor. Burada bir pide 12 TL, ilginç bir şekilde yarım porsiyon ise 5TL. Toplam ücreti ise aşağı doğru yuvarlayan bir esnaf anlayışı var. Bu da bence güzel bir artı.
Bolaman’a gelmek için Ordu’dan yine Perşembe yolunu kullanabilirsiniz. Ya da yeni yolu kullanıp, Fatsa’ya gelmeden sahil yoluna dönebilirsiniz. Zaten Bolaman ile Fatsa arasında yaklaşık 4-5 km’lik bir mesafe var. Ordu’dan Fatsa’ya giden otobüslerle de buraya gidebilirsiniz.
Ordu’da Pide İçin Bana Tavsiye Edilen Diğer Adresler
- Ordu merkezde yer alan Aktaşlar Pide
- Ordu ve Giresun’un zenginlerinin uğrak durağı olan Ordu’dan yarım saat uzaklıkta Eğrice‘de yer alan Yener Çakmak‘ın Eğrice Pide Salonu
Ordu’da Tavsiye Edilen Ama Zamansızlıktan Deneyemediğim Lezzet Durakları
- Ordu merkezde kendi tekneleri ile balıklarını tutan Derin Balık. Buğulama balık ve balık çorbası tavsiye ediliyor
- Yason Burnu’nda Yason Kır Kahvesi‘nde balık çorbası
- Perşembe ilçesinin çarsısında Tekne Helvası-diğer adıyla Cevizli Helva
- Fatsa Hünkar Restorant’ta kiremit kebap
- Pazartesi ve perşembe günleri taksi durağının yanında Giresun’a giderken Haşlamacı İlhan
- Ordu Merkezde Cihan Lokantası‘nda pilav üstü döner
- Buket Pastanesi‘nin ekleri
- Fındık tirmitinin tadına bakın
Ordu’dan Ne Alınır? Ordu alışveriş tüyoları
1) Fındık ve Türevleri
Ordu denince ilk akla fındık gelir. Hediyelik fındık için Ordu’da en meşhur adres Gürsoy Fındık. Burası Yeni Fidangör diye bilinen caddede yer alıyor. Burada kavrulmuş pikola fındık, fındık ezmesi ve daha birçok fındık türevi ürün burada satılıyor. Ayrıca şehir içinde birçok yerde fındık ve kestane satan sokak satıcıları da dikkat çekiyor.
2) Mantar
Benim gittiğim eylül ayında Ordu’da mantar sezonu idi. Mantar anlamında oldukça zengin bir bölge Ordu. Trüf ve porcini gibi mantarlar bile şehirde yetişiyor. Sokaklarda mantar satan seyyar satıcılara da rastlıyorsunuz eğer mantar sezonunda gittiyseniz.
3) 42 Numaralı Tirebolu Çayı
Kurtuluş savaşı sırasında 42. Alay komutanının Tirebolulu Koramiral Şükrü Okan’dan dolayı devlet Tirebolu’ya Çay Fabrikası açarken adına 42 Numaralı Tirebolu Çay Fabrikası adını vermiş. Çaykur’un Tirebolu’da üretilen bu çayının 2 özelliği var. Öncelikle mayıs ayında toplanıyor. Karadeniz’de diğer illerden daha çok güneş aldığı için de tadı biraz daha buruk. Kaçak çaylarla mukayese ediliyor. Çok kısa sürede demleniyor. Bu çay sadece bu bölgede satılıyor.Boztepe teleferiklerinin kalktığı sahilde bu çayları satın alabileceğiniz bir dükkan var.
4) Ordu Balı
Tirebolu çayı satış noktasının hemen yanında Ordu İli Arı Yetiştirmecileri Birliği’nin satış noktası bulunuyor. Özellikle kestane balı oldukça lezzetli.
5) Tereyağ
Karadeniz yemeklerinin sırrı tereyağında gizlidir. Buraya kadar gelmişken tereyağ almak istiyorsanız sarı renkli köylerden gelen tereyağlardan almaya özen gösterin.
Ordu’da Nerede Kalınır?
Ben daha önce de bahsettiği üzere kuzenim ve eşinin evlerinde kaldım. Ancak onlar olmasaydı Anemon Hotel ve Hampton by Hilton Otelleri mantıklı bir alternatif olabilirdi. İkisinin de konumu da hizmet kalitesi de oldukça iyi.Bütçem daha da az diyenler için Öğretmen evi vb. alternatifler de denenebilir tabi.
Ordu’ya Nasıl Gidilir?
Hem İstanbul Havalimanı hem de Sabiha Gökçen’den Ordu Giresun Havalimanı’na uçuşlar var. Ayrıca bu iki havalimanından Samsun’a uçup buradan Havaş ile 2 saatlik bir yolculuk ile de Ordu’ya ulaşmak bir diğer alternatif.
HDR ile fotoğraflar göz alıyor.
Kuzeninin Köyüne kadar gitmişsin ama Köydeki saklıbahçe restoranına uğrayıp orada pide yememişsin. Listene aldığın aktaşlar pide , çaytepe Köyü’ndeki saklıbahçe restoran karşısında diz çöker Tövbe ister 🙂
Çok yararlandım..emeğinize sağlık..tşk ler…
Bir ramazan birde ordu pitesi efsanedir!!
dost .! sen.. Ordu Yu Görmemiş sin, ! sana Gerçek Ordu , Yu Göstermemişler, ;), Yaşamak gerek.
Gösterseler ! İdi, ORDU dan , Daha ‘ 😉 değişik, 🙂 bahis eder idin. ! 🙂 yorumlar ın için tşk . 🙂
Ordu da Soluk alabilmek 🙂 Ayrıcalık. 🙂 Arap lar.! HARİÇ..! 😉
sakladılar benden gerçek Ordu’yu 🙂
Kaleminize yüreğinize sağlık Ordu ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi. Sizin kadar detaylı olmasa da bende Ordu Yemekleri ile ilgili bir yazı yazdım. Umarım beğenirsiniz.
https://www.gurmex.com/yoresel-ordu-yemekleri/
Yazı için teşekkürler. Anladığım kadarıyla siz ulaşımı arabayla sağlamışsınız. Arabasız bahsettiginiz yerleri gezmek zor mu? yoksa sehir ici ulaşım ya a trustik yerlere rahatça ulaşım mevcut mu?
açıkçası arabasız deneyimleme şansım olmadığı için yanıltıcı bilgi vermek istemem. Bazı minibüsler gördüm ama saatleri sık mı değil mi bilmiyorum.