Çocukluğumda pek gitmeyi sevmediğim köyüme yıllar sonra başka bir gözle bakacağım aklıma gelmezdi. Aslında bazı şeylerin değerini anlamak cidden zaman alıyormuş. Çocukken burun kıvırdığım Kayseri‘nin Yukarı Develi Köyü’nün Selçuklular’dan günümüze bir miras olduğunu anlamam zaman aldı. Belki de ilk defa köyümü bir gezgin edası ile gezdim.

Her ne kadar kütüğümde Kayseri Develi yazsa da doğma büyüme İstanbul‘dayım. Ama yıllar içinde birçok kere Develi’ye gittim. Bunların çoğunluğu ise hep ailemle dedemleri ziyaretti. Tabi aile büyüklerinin vefatı ile buralara seyahatlerimiz de seyrekleşti.

instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam

Ancak kendi köyüm diye söylemiyorum, yolu Kayseri’ye düşenlerin farklı bir yerler keşfetmek isterlerse Yukarı Develi Köyü’nü de ziyaret etmelerini öneriyorum.

Yukarı Develi’ye Nasıl Gidilir?

Açıkçası Kayseri’ye uçakla gidip buradan otobüslerle Develi merkeze (Everek) ulaşmak mümkün. Buradan da minibüslerle Yukarı Develi’ye çıkabilirsiniz. Ancak ben Kayseri içinde araba kiralamanızı öneririm.

Bir diğer alternatif ise otobüs. Ancak Develi otobüsleri ise 12 saatlik bir yolculuk yapmak ister misiniz bilmem.

Ben ise bir diğer alternatif olan otomobili tercih ettim. Açıkçası bunda Kayseri’ye acilen gitmemiz gerekmesinin de payı büyüktü. İstanbul Florya’dan Develi yaklaşık 830 km tutuyor. İstanbul’dan Ankara’ya kadar dümdüz bir otoban var. Burası yolun yarısı. Ancak yol boyunca adam gibi yeme içme mekanı sadece 1 tane. Highway Outlet, İstanbul’dan yaklaşık 260 km uzaklıkta Bolu Tüneli’ni geçer geçmez yer alıyor. Açıkçası yolda adam gibi kahve içmek isteyenler için Starbucks bile var. Hem gidiş hem de dönüşte mola noktası olarak daha ideal bir yer ben göremedim.

Ankara otobanından sonra ise yine yol kötü değil ancak çok fazla radar var ve bazen hız limitleri dümdüz yolda 70 km’lere kadar iniyor. Bu şekilde de yol baya uzun sürüyor. Bu yol üstünde de Kırşehir taraflarında Şoförler Federasyonu dinlenme tesisleri hem benzin almak hem de bir çay molası vermek için en ideal adres. Ama beklentiniz çok da büyük olmasın.

Kayseri Develi Yolu Üzerinde Gezilecek Yerler

Sindelhöyük Köyü

Pastırmacılar Parkı dolaylarında bir yol ayrımına geleceksiniz. Buradan Kayseri üzerinden Develi’ye gitmek de mümkün. Hatta yol biraz daha (20 km kadar) kısalıyor. Ancak Nevşehir istimaketinden gitmek çok daha hızlı bir şekilde hedefinize ulaşmanızı sağlıyor. Ama Kayseri’de de zaman geçirecekseniz, meşhur Tekir Yaylası‘ndan geçerek de buraya ulaşmak mümkün. Bu yayla hem Kayseri’deki kayak tesislerinin olduğu yol hem de Tüm Türkiye çapındaki ülkücülerin (MHP’lilerin) meşhur buluşma noktası. Burada yapılan kurultaylar zamanında 4 binden fazla çadır kurulduğu oluyor.

Diğer yolu tercih edenler ise yol üstünde çok güzel köylere denk geliyorsunuz. Bunlardan biri de Sindelhöyük Köyü. Burası özellikle piknik yapıp doğanın tadını çıkartmak için çok keyifli bir durak.

Kayseri Develi Hakkında (Tarihi – Adı Nereden Geliyor?)

En sonunda yorucu bir yolculukla hedefimize ulaştık. Köyümüze varır varmaz ise ilk yaptığım iyi bir uyku çekmek oldu. Peki neden bu köy önemli? Neden ziyaret etmelisiniz?

Burası oldukça tarihi bir köy. Tarihi derken öyle 200-300 yıldan bahsetmiyorum. Burada M.Ö 2bin – 2 bin 500’li yıllara ait medeniyet izlerine rastlanmış. İlk adı Everek imiş. Ermenice Averak (Ören harebe) kelimesinden geliyor. Bugün hala ilçe merkezi için Everek adı halk arasında kullanılıyor.

Alparslan’ın Malazgirt Zaferi sonrası Türkler Anadolu’ya girince Oğuz Boyları arasından Develioğulları da bu bölgeye yerleşmiş. Hatta burayı Alparslan’ın yeğeni Devali fethedip, Selçuklu topraklarına katınca beldenin adı da Develi olarak değişir. Bugün köyde Devali Türbesi de en manzaralı yerde ziyaretçilerini bekliyor.

Kayseri Develi Gezilecek Yerler

Açıkçası burası 1 günde rahatlıkla gezebileceğiniz ufak bir yer. Ancak bu ufacık yerde koskoca bir tarih yatıyor. Üstelik daha kimsenin turizm anlamında keşfetmediği bir yer. Açıkçası kalacak otel bile yok. Ancak bir çok yapı 800 900 yıllık.

Devla Bey ya da Devali Türbesi

Alparslan’ın yeğeni Devla Bey (Dev Ali de diyen var) bölgeye hakim bu tepedeki kaleyi 1071 yılında fethedince askerleri bile buraya yerleşir ve ölene kadar burada yaşar. Öldüğü 1094 yılında ise yakınları onu buraya defneder. Türbesinin bulunduğu bölge Develi’nin en manzaralı yerlerinden biri.

Sivas Hatun Camii

Türbeden sonraki durağımız ise Sivas Hatun Camii oluyor. Burası da Selçuklu döneminde kalma ve köyde Ulu Camii olarak adlandırılıyor. 1. Kılıçarslan Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında 1280 yılında Sivasi Hatun adlı biri tarafından yaptırılıyor. Dikkatli bakıldığında farkedilen caminin mihrabındaki peçeli kadın silüeti de onun imzası olarak düşünülüyor. Bu camiinin bir diğer önemli özelliği ise zamanında Mevlana’nın da bu camiye gelip, namaz kılıp, burada vaaz vermiş olması. Geçtiğimiz yıllarda bu tarihi camii önemli bir restorasyon geçirdi.

Harezmli Mahmut oğlu Seyyid İmadettin Muhammed Türbesi

Yukarı Develi kendisi bir tepenin üstüne inşa edilmiş olsa da buranın da ayrı bir tepesi var. Bu tepede de her yerden görülen bir türbe. Bu türbenin ne zaman yapıldığına dair bir bilgi yok. Ancak hem burayı görmek hemde buradan manzaranın keyfini çıkartmak için muhakkak ziyaret edilmesi gereken bir yer. Çocukken bu köyde en sevdiğim şey buraya çıkıp peti bör (petit beurre) bisküviler arasında sucuk lokumu koyup buranın manzarasında o lokumları gümletmek olurdu. Size de öneririm.

Develi Mezarlığı

Buralara kadar gelip de mezarlık ziyareti etmemek olmaz. Hem ölmüşlere dua edersiniz fena mı? Üstelik bu kadar tarihi bir köyde mezarların da ne kadar eski olduğunu göreceksiniz. Eski mezar taşları merakı ile mezarlık mezarlık gezen insanlar biliyorum. Onlar için burası da oldukça ilginç bir yer olabilir.

Eski Tarihi Taş Evler

Anadolu’da taş ev olmayan yer mi var kardeşim dediğinizi duyar gibiyim. Ancak buradaki evler Kaz Dağlarındaki gibi yeniden yapılmış lüks taş evler değil. Bildiğiniz halis muhlis tarihi taş evler. Bir kısmı artık harabe halinde, terk edilmiş. Sit alanı olduğu için de dokunulamıyor. Bu sokaklarda da kaybolmanızı öneririm açıkçası.

Evlerin içine girdiğinizde ne demek istediğimi çok daha yakından anlayacaksınız. Birçoğunun tavanında ağaçtan tavanlar göreceksiniz. Bunun için bir kapıyı çalıp kendinizi misafir ettirmeniz lazım tabiki de 🙂

Kayseri Develi’ye Ne Zaman Gidilir?

Açıkçası İç Anadolu karasal iklimin çetin yaşandığı bir yerdir. Burada soğuk değil de ayaz denir. Çünkü bu soğuktan bir gömlek daha büyük bir soğuktur. O yüzden siz siz olun buraya kışın gitmeyi denemeyin. Geri kalanında ise gidilebilir.

Kayseri Develi’de Ne yenir, Ne İçilir?

Kayseri’nin mantısı meşhurdur. Bunu bilmeyen yoktur. Ancak Kayseri’nin en büyük ilçesi Develi’nin kendine özgü lezzetleri de var. Bunlar cıvıklı ve tahinli.

Cıvıklı buraya has bir etli pide türü. Tahinli de tahinle yapılan bir tür çörek. İkisini de tatmadan buradan dönerseniz yazık edersiniz. Bunları yemek için ise Everek’e inmeniz gerekiyor çünkü Yukarı Develi dediğim gibi turistik bir yer değil. Burada restoran bulamazsınız.

Ayrıca bakkaldan sucuk lokumu alıp, petit beurre bisküviler arasına koyarak yemeyi de unutmayın.

6 YORUMLAR

  1. Çok güzel köyleri gezme fikri, ben de sizin gibi farklı bir gözle Türkiye’deki kimsenin adını bilmediği köyleri gezip yazmak istiyorum:)
    Not: “Burası da Selçuklu döneminde kalma ve köyde Ulu Camii olarak adlandırılıyor. 1. Kılıçarslan Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında 1980 yılında Sivasi Hatun adlı biri tarafından yaptırılıyor. ” tarih yanlış kalmış sanırım..

    Çok teşekkürler paylaşımınız için…

    • Güzel yorumlarınız için çok teşekkürler. Gerçekten turizmin daha keşfedemediği köyleri gezmek çok keyifli ancak buralarda da konaklama yeme içme gibi sorunlar olabiliyor. Tarihte de 1280 yazacağıma kazara 1980 yazmışım. Düzeltme için çok teşekkürler.

  2. Bende doğma büyüme istanbulluyum Aslen Develiliyim.Ailem ile tatillerde gitme fırsatı buldum.gercekten gidip görmenizi tavsiye ederim kendine has bir doğası var çok sakin ve huzur verici bir yer.Babam yukarı Develi doğma büyüme bana kalırsa herkes orda tanıdık akraba gibi bisey:)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz