Ana Sayfa Otomobil Hyundai i20 Active Hakkında Yorumlar ve İzlenimlerim

Hyundai i20 Active Hakkında Yorumlar ve İzlenimlerim

0

Hyundai’ın B segment crossover model aracı Hyundai i20 Active bir hafta sonu kaçamağı yaptım. Cuma akşamı yoğun bir mesai ardından ofisten kaçıp Hyundai Genel Merkezi’nden aldığım Yeni Hyundai i20 Active benzinli otomatik ile Çanakkale‘nin Gelibolu ilçesi ve çevresini Dijitalseyahatname.com Gizem ve onun iş arkadaşı Gezgin Turtle Bengü ile keşfe çıktık. Bu rota ile ilgili detaylı bilgiyi Gelibolu Gezi notları başlıklı yazımda yakında bulabilirsiniz. Hafta sonunda yaklaşık 650 km’lik bir birliktelik geçirdiğimiz Yeni Hyundai i20 active benzinli otomatik nasıl bir araba anlamaya çalıştım.

Otomobil ile gerçekleştirdiğimiz seyahat esnasında birçok özelliğini kurcalama ve deneyimleme imkanı bulduk. Test aracımız Hyundai i20 active’in benzinli otomatik versiyonu olan Hyundai i20 Active 1.4 MPI Elite Otm idi. Elite en dolu paketi oluyor. Yeni Hyundai i20 Active 1.4 MPI Elite Otm hakkında yorum ve izlenimlerimi artı ve eksileri ile sizlerle paylaşacağım. Yazının sonunda Yeni Hyundai i20 Active benzinli otomatiğin teknik özellikleri, yakıt tüketimi, liste fiyatı gibi bilgileri de bulabilirsiniz.

instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam

Yeni Hyundai i20 Active Hakkında

İlk defa 2008 yılında Paris Motor Show’da görücüye çıkan Hyundai i20, i10 ile i30 arasında Hyundai Getz yerine tasarlandı. Aracın ikinci jenerasyonu ise 2014 yılının ağustos ayında Hindistan’da, kasım ayında ise Avrupa’da lanse edildi. İkinci jenerasyon Hyundai i20, şirketin Almanya Rüsselsheim’daki tasarım merkezinde baştan aşağı yeniden tasarlandı. Marka bu dönemde Hyundai i20’nin bir de crossover versiyonunu yani Hyundai i20 Active modelini hayata geçirdi. Otomobil hem motor hem de platform olarak i20 ile aynı olsa da iki araç arasında bazı farklılıklar da var. Bu farklılıklar özellikle dış tasarım ve active modelin daha yüksek olması olarak özetlenebilir. Hyundai i20 aile 2017 yılında otomobil jargonunda “facelift” olarak adlandırılan bir makyaj operasyonu geçirdi. Bu arada Avrupa’ya satılan tüm Hyundai i20 ve i20 Active modelleri Türkiye‘de Hyundai’ın Kocaeli Alikahya’daki fabrikasında üretiliyor.

Yeni Hyundai i20 Active 1.4 MPI Elite Otm Sürüş İzlenimleri ve Yorumlarım

hyundai i20 active gelibolu sürüş izlenimleriBir hafta sonunda Yeni Hyundai i20 Active ile Gelibolu çevresinde daha gezdik tozduk. Bu yolculukta bize eşlik eden otomobil Yeni Hyundai i20 Active’in benzinli otomatik elite donanımı amiyane tabiri ile “gırtlağına kadar dolu” versiyonu idi. Ancak aracı 3 gün gibi kısıtlı bir sürede test ettiğim için uzun dönemde gözüme çarpacak bazı şeyleri fark etmemiş olmam doğal. Bu yüzden onu görmemişsin, bunu fark etmemişsin diyerek kırılmaca gücenmece yok. 🙂

Dış Tasarım

Öncelikle Hyundai i20 Active’in klasik Hyundai i20’den başlıca farkı dış tasarımında kendini belli ediyor. Teoride iki araç aslında neredeyse aynılar. Aynı platform, aynı motor ama active versiyonu biraz daha yüksek ve geniş konumlanmış ve bazı tasarımsal oynamalar ile otomobil ufak bir SUV görüntüsüne büründürülmüş. Ön çamurluk, 17 inç lastikler, arka tasarım ve arazi aracının olmazsa olmazı tavan rayları ile otomobilin yürüyen aksamına dokunmadan Hyundai i20 olmuş mu size Hyundai i20 Active. Açıkçası güzel de olmuş.

Tasarım göreceli bir şey olduğu için şöyle iyi olmuş böyle kötü olmuş tarafına girmeyeceğim. Gözü gören herkesin kendine göre bir tasarım zevki var.

İki araç teoride aynı dedim ama farkları size şöyle anlatayım: Hyundai i20 Active normal versiyondan 30 mm daha uzun, 26 mm daha geniş ve 55 mm daha yüksek. Yerden yükseliği ise 2 cm daha yüksek.

İç Tasarım

Otomobilin içine bindiğimizde klasik i20’den çok büyük farklar gözümüze çarpmıyor. Malzeme kalitesi fena değil. Zaten Hyundai’da her yeni testimde daha iyi bir malzeme kalitesi ile karşılaşıyorum. Ancak Hyundai’ların dış tasarımı kadar iç tasarımlarını beğeniyorum dersem yalan olur. Ben daha gösterişli tasarımları seviyorum. Özellikle gösterge ekranları giderek dijitalleşirken Koreli markalardan çok daha iyisini insan bekliyor. Malum Samsung, LG gibi dijital devleri çıkartan bir ülkeden otomobil içinde de teknoloji şov bekliyor insan. Tabi bu beklentilerle alakalı bir durum. Yoksa otomobilin içinde rakiplerinin birçoğunda olan ve olmayan özellikler mevcut.

Teknolojik Oyuncakları

Benim gibi şehir şehir gezen biri için otomobillerde olmazsa olmaz ilk özellik Apple Carplay olmaya başladı. Akıllı telefonumu otomobile bağlıyorum ve sonra Spotify olsun, haritalar olsun bir anda otomobilin 7 inçlik ekranında beliriyor.

Yokuş Kalkış Destek Sistemi (HAC), Lastik Basınç Göstergesi (TPMS), Acil Durum Fren Sinyali (ESS), viraj içini aydınlatan statik dönüş farları, Şerit Takip Asistanı (LKAS), Otomatik Acil Fren Destek Sistemi (AEB), Uzun Far Asistanı (HBA), Sürücü Yorgunluk Tespit Sistemi (DAA) gibi birçok teknolojik oyuncak da bu otomobille birlikte bulabileceğiniz özellikler.

Yeni Hyundai i20 Active 1.4 MPI Elite Otm Sürüş İzlenimleri

Otomobille yolculuk esnasında yol tutuşu ve konforundan memnun kaldığımı söyleyebilirim. Araç B segment de olsa crossover olduğunu koltuğa oturduğunuzda hissediyorsunuz. Yerden yükseklik farkı 2 cm olsa da o sürüş esnasında daha fazla bir his veriyor. Bir nevi ufak SUV kullanıyorsunuz.

Otomobilin yerden daha yüksek olması motor ve yürüyen aksamı aynı kalmasına rağmen performansını etkiliyor. Zira aracın yüksekliğinin artması ağırlık merkezini de yukarı taşıyor. Bu ister istemez otomobillerde yol tutuşu bir miktar azaltır. Ayrıca yakıt tüketimine de ekstra bir katkı sağlar. Ancak Hyundai bu duruma 17 inçlik lastiklerle çözüm bulmaya çalışmış. Klasik i20’lerde 16 inç lastik kullanılıyor. Benim test ettiğim Hyundai i20 Active’de Pirelli’nin 205 / 45 R17 ebatlarında Cinturato P7 Ecoimpact lastiği yer alıyor. 17 inç ve üstü genelde lastik sektöründe premium ve prestij segmenti olarak geçer. Pirelli Cinturato P7, İtalyan lastik üreticisinin spor otomobil ve sedan kullanıcıları için geliştirdiği yüksek performans yaz lastiği. Ecoimpact serisi performans özellikleri yanısıra ayrıca takıldığı aracın yakıt tüketimi ve karbon emisyonunu da azaltıyor.

Açıkçası hal böyle olunca ben otomobilin yol tutuşunda bir sıkıntı yaşamadım. Yakıt tüketimi de fena sayılmazdı ama yine de teorik değerlerinin klasik i20’den yaklaşık 0,4 litre daha yüksek azami süratinin de 8 km daha düşük olduğunu ifade edeyim.

Teorik olarak aracın torku ve beygir gücü çok efsane sayılmaz ancak pratikte 3 kişi ve bagaj yüklü kullanımda şehirlerarası yollarda otomobil sollamada oldukça başarılı idi. Tabi bir de 20 beygir 38 NM daha kuvvetli  olan 1 lirelik yeni motorlu versiyonu görmek lazım.

Yeni Hyundai i20 Active 1.4 MPI Elite Otm’in Eksileri Neler?

İyi hoş da bu otomobilin hiç mi kötü yanı yok? Bize reklam yapma diyenler şimdi sıra size geldi:) Her otomobilin olduğu gibi Yeni Hyundai i20 Active’in da zayıf noktalarını bulmaya çalıştım. Açıkçası 3 gün gibi kısa bir süre kullandığım için elbet gözümden kaçan yanlar olmuştur. Ancak benim tespit ettiğim zayıflıkları şöyle:

  • Aslında bu her Hyundai modelinde gördükçe ifade ettiğim ve bu araca özel bir kusur değil. Gösterge ekranı bence dijital olabilir. Estetik olarak ben Hyundai’ın dış tasarımının kalitesinde bulmuyorum gösterge ekranlarını.
  • 4 ileri otomatik şanzıman bence artık eskimiş bir teknoloji. Hyundai’ın 7 ileri otomatik DCT şanzımanını tercih ederim. Neyse ki bu opsiyon 1 litrelik versiyonda artık sunuluyor.
  • 1,4 litre motor da Hyundai’ın eski nesil motorlarından sayılır. 1 litre 3 silindirlik yeni motor kadar ekonomik değil. Tabi Hyundai fiyat rekabetinde daha uygun bir model sunabilmek için 1,4 motor ve 4 ileri otm şanzıman seçeneğini tutuyor bence. Zira benim tercihlerim aracın fiyatını 12 bin TL arttırıyor.

Yeni Hyundai i20 Active’in Alternatifleri Neler?

B SUV ya da B crossover dediğimiz bu segmentte ilk akla gelen araçlar şöyle: Suzuki Vitara, Renault Captur, Nissan Juke, Peugeot 2008, Jeep Renegade, Fiat 500X, Mazda CX-3. Tabi B segment crossover olmayan Volkswagen Polo, Opel Corsa, Toyota Yaris gibi otomobiller de yine aracın önemli rakipleri arasında yer alıyor.

2018 Model Hyundai i20 Active 1.4 MPI Elite Otm Teknik Özellikleri

Silindir Hacmi1368 ccUzunluk4065 mm
Beygir Gücü100 HPGenişlik1760 mm
Yakıt TürüBenzinliYükseklik1529 mm
Vites Tipi4 İleri OtomatikBagaj Hacmi301 lt
Maksimum Tork134 NmYakıt Deposu50 lt
Lastik Ölçüleri205/45 R17Yıllık Vergisi1.294 TL

2018 Hyundai i20 Active 1.4 MPI Elite Otm Yakıt Tüketimi

Şehir İçi Ortalama Yakıt Tüketimi (l/100 km)9
Şehirler Arası Ortalama Yakıt Tüketimi (l/100 km)5,4
Karma Yakıt Tüketimi (l/100 km)6,7
Azami Hız (Km)162
0-100 Hızlanma (sn)13,2

hyundai i20 active yakıt tüketimiTeorik verileri güzel peki pratikte nasıl diyenler için gidiş yolculuğunda 317 km’de ortalama 6,7 litre / 100 km yakıt tüketimim oldu. Dönüş yolculuğunda da bu rakam 6,8 litre idi. Benzinli bir otomobil için bence bu rakam efsane olmasa da fena sayılmaz. Tabi otomobilin 3 silindirli 1 litrelik benzinli otomatik versiyonunun şehirler arası yakıt tüketimi 4,8 litrelere kadar düşebiliyor. Ben aracı teste aldığımda 1 litrelik yeni motorun sadece 6 ileri manuel şanzıman seçeneği vardı. Bugün ise manuel şanzıman yerine 7 ileri DCT şanzıman ile satılıyor.

Yeni Hyundai i20 Active 2018 Fiyatları

2018 Model YılıListe FiyatıÖnerilen Satış Fiyatı
Yeni i20 ACTIVE 1.0 T-GDI ELITE DCT127.300 TL124.800 TL
Yeni i20 ACTIVE 1.4 MPI ELITE OTM.115.025 TL112.608 TL

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz