
Yabancı memleketlerde her şey iyi hoş da hiç bir zaman Türkiye’deki yemeklerin tadını bulamadım. Hele de bizim kebapların. Kebap denildiğinde de ise akla ilk gelen şehirlerimizden biri de Gaziantep oluyor doğal olarak. İnsan sırf diyet bozmaya Gaziantep’e gider o güzelim kebap ve baklavaları gömer ve sonra memlekete döner.
Açıkçası havayollarının şu sıralar bilet kampanyalarını da düşününce Gaziantep günü birlik bir lezzet turu çılgınlığı için bile gidilebilecek bir yer. Ama ben 1 gece de konaklar paşalar gibi gezer, rahat rahat yer içerim diyorsanız ona da varım.
instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam
Gaziantep’te Nerede Ne Yenir?
Gaziantep’e gitmeden önce muhakkak öncesinde sıkı bir diyet yapın. Malum burada en az 1 kaç kilo almadan dönmenin pek de imkanı yok.
Gaziantep’te güzel yemek yemek kolay ama bu yemeği nerede yiyeceğinize karar vermek ise oldukça zor.
İmam Çağdaş

Şehirde birçok meşhur restoran var ama bunların başında İmam Çağdaş geliyor. Şehre gelen turistlerin büyük bir kısmı İmam Çağdaş’a uğramadan dönmüyor. İmam Çağdaş hem şehrin en iyi kebapçılarından, hem de en iyi tatlıcılarından biri. Gaziantep’in tarihi çarşısının yakınlarında bulunan İmam Çağdaş’ta yemeden çıkmamanız gereken yemek ise Ali Nazik.
Açıkçası burası genel hatları ile güzel olsa da biraz fazla popülerleşmiş. Ben kebaptan çok Ali Nazik ve tatlı faslı için burayı öneriyorum.
Adres: Şekeroğlu mah, Uzun Çarşı 49/A, 34200 Şahinbey/Gaziantep
Not: İmam Çağdaş web sitesi üzerinden tatlı siparişlerinizi Türkiye’nin birçok noktasına da gönderiyor.
Bayazhan Restaurant

Şehrin bir diğer lezzet durağı ise Bayazhan Restoran. Zamanın tütün tüccarı olan Bayaz Ahmed Ağa tarafından Halep’teki hanlardan esinlenerek inşa edilen Bayazhan yıllar içinde birçok kez el değiştirmiş. 2009 yılında yeniden restore edildikten sonra üst katı Şehir Müzesi, geri kalanı ise restoran olarak işletilmeye başlanmış. Mekana Gaziantep Üniversitesi’nde yöresel yemekler üzerine ders veren ve bu konuda dört de kitabı olan, önemli gurmelerden Özden Sabuncuoğlu da danışmanlık yapıyor.
Mekanın spesiyaliteleri ise yuvalama, ekşili ufak köfte ve Bayazağa Kebabı.
Adres: Akyol Mh., Atatürk Blv. 119/1, 27010 Şahinbey/Gaziantep
Telefon: (0342) 221 02 12
Halil Usta

Gaziantep’te bir başka lezzet durağı da Halil Usta. Mekan Yeni Zeugma Müzesi’nin arkasındaki semtte sokak arasında yer alıyor. Dışarıdan bakıldığında bilmeyenler için salaş görüntüsü pek de davetkar değil mekanın. Ancak buraya gidecekleri baştan uyarmakta fayda var. Bundan sonra lezzet algınız eskisi gibi olmayacak. Artık birçok yerde yediğiniz kebaplar sizin için lezzetsiz kalacak.
Gaziantep’in belki de en iyi kebapçısı olan Halil Usta’da tüm kebaplar damak çatlatıyor. Ancak bir lezzet var ki akıllara zarar: baharatlı küşleme. Kuzunun sırt etinden yapılan ve özel baharatıyla pişirilen bu lezzet sanki kebapların Messi’si. Her lokmada ağzınızda sanki bir karnaval yaşanıyormuş hissi oluşuyor.
Kebap Dışındaki Lezzetler
Öte yandan Gaziantep mutfağı sadece kebaplardan ibaret değil. Şehrin mutfağında 252 çeşit yemek bulunuyor. Çağla aşı, orman, sahte yuvalama, elma aşı gibi çok bilinmeyen kebap dışı lezzetler de var. Kahvaltıda ise katmer Gaziantep’e gelince tadılması gereken lezzetlerin başında yer alıyor.
Metanet Lokantası’nda Beyran
Benim gibi etobursanız çorbanızda bile et olacak. İşte bu yüzden çorba ile etli yemek arası bu enfes lezzet benim radarımdan tabiki dee kaçamaz. Gaziantep’in bu meşhur yemeği yaklaşık 500 yıllık bir geçmişe sahip. Çorbanın yapımında kullanılan etler ise en az 12-13 saat kaynatılıyor. Yani anlayacağınız bu çorba bir baş yapıt.
Bu çorba Gaziantep’te sabah tüketilen bir yiyecek. En geç saat 12’ye kadar servis ediliyor. Yani geç gelirseniz biter. Metanet Lokantası ise Gaziantep’te bu çorbanın en meşhur adresi. 50 yılı aşkın süredir hizmet veriyor. Bakırcılar Çarşısı’nın hemen yanında yer alıyor.
Adres: Kozluca Mahallesi, Kozluca Caddesi No:11, Eski Buğday Pazarı Civarı, Gaziantep
Gaziantepli bir okuyucumdan gelen not: “Kebap, beyran, katmer için Ünal ya da Dukat‘a gidin.. Nohut dürümünü deneyin”.
Kelle Aşı
Kelle seven arkadaşlar, benim de yeni öğrendiğim ve bir sonraki Gaziantep seferinde muhakkak denemeyi istediğim yemek de kelle aşı. Görüntü olarak beyrana benziyor. Yemeyen bin pişman diye duydum :))
Gaziantep’in En İyi Baklavacıları
Söz konusu tatlı olunca ise Gaziantep Türkiye’de akla ilk gelen şehir oluyor. Şehirde bakla denince ilk akla gelen isimler şöyle:
- İmam Çağdaş
- Koçak Baklava
- Elmacıpazarı Güllüoğlu
Açıkçası aralarında en çok bilineni İmam Çağdaş. Ancak yöre halkının daha çok önerdiği Koçak baklava. Son dönemde bölgeye giden gurme arkadaşlarımdam öğrendiğim ve ilk fırsatta denemek istediğim lezzet durağı ise Elmacıpazarı Güllüoğlu.
Bu adreslerden Koçak Baklava’da yaşadığım bir hikaye ise beni buraya yeniden gitme konusunda düşündürüyor. Buradan zamanında 2 kutu baklava alıp orada canım çektiği için 2 dilim de orada yemiştim. Sonra nezaketen borcumu sordum. Genelde kaliteli esnaf bu durumda ikramımız olsun der. O 2 dilim baklaya da fatura çıkınca açıkçası ben o gün Koçak Baklava’ya tadı ne olursa olsun bir daha gitmeme kararı aldım. Sonuçta Gaziantep’te iyi baklavacı mı kalmadı :)))
Gaziantepli bir okuyucumdan gelen not: “Başka bir gezi olursa ikramlı baklava yemek için Çelebioğulları’na gidin”.
Bu arada küçük bir dipnot: Baklavayı ters çevirip damağınıza gelecek şekilde yerseniz baklavadan çok daha fazla lezzet alabilirsiniz.
Menengiç Kahvesi
Yemek ve tatlının ardından ise sıra doğal olarak kahveye geliyor. Gaziantep’e gelince şehrin yöresel menengiç kahvesini denemekte fayda var. Fıstık tadını andıran bu kahveyi ya çok seversiniz ya da bir daha içmezsiniz. Şu bir gerçek ki çok kayıtsız kalınacak bir lezzet değil.
Atatürk’ün Gaziantep’te Fıstıkla İmtihanı
Şehrin tüm lezzetleri fıstık ağırlıklı. Kebabından tatlısına hatta kahvesine kadar her şeyde fıstık tadını alıyorsunuz. Hatta şehirde bu konu ile ilgili anlatılan komik bir hikaye var. Şehre zamanında Atatürk gelir ve akşama doğru yediği her şeyde fıstık olduğu için fıstıksız bir şeyler aramaya başlar. Fıstıksız bir şeyiniz yok mu sizin der. Ona menengiç kahvesi getirirler. Bu da fıstık tadında. Yok mu fıstıksız bir şey diye yineleyince ahali düşünür ve Paşam sadece suyumuz var derler. Bunun üzerine Atatürk onu getirin der. Paşa suyu içer ve oh be dünya varmış der. Bunun üzerine ahaliden biri kendini tutamaz ve ‘Paşam suyumuz da fıstık gibi ama değil mi?’ der.
Gaziantep’te Nerede Ne Yemeli?
İmam Çağdaş: Ali Nazik
Bayazhan Restoran: Bayazağa Kebabı
Halil Usta: Baharatlı Küşleme
Elmacıpazarı Güllüoğlu: Kare Baklava
Yemek Aralarında Gaziantep’te Gezilecek Yerler
Birçok şehirde bir yerleri gezerken yemek yersiniz. Gaziantep’te ise tam tersi.
Zeugma Mozaik Müzesi

Acıkmayı beklerken öncelikle gezmeniz gereken yer Yeni Zeugma Mozaik Müzesi. 2011 yılının Eylül ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılan müze, dünyanın en büyük mozaik müzesi olma özelliğini taşıyor. Bir önceki binası çok kötü olan müzenin yeni yeri gerçekten ziyaret edilmeye değer. Müzedeki en meşhur parça olan çingene kız mozaiği ise özel karanlık bir odada muhafaza ediliyor. Onu görmeden müzeyi terk etmeyin.
Diğer Gezilecek Yerler
Tarihi Çarşı, Gaziantep Kalesi, Medusa Cam Müzesi, Gaziantep Şehir Müzesi yine şehirde gezebileceğiniz birkaç diğer adres.
Gaziantep’te Alışveriş

Gaziantep’e gelip de buradan eli boş dönülmez. Şehirden alabileceğiniz şeyler özetle şöyle: Tatlı çeşitleri, biber salçası, Antep fıstığı, sedef ve gümüş işlemeli el ürünleri
[…] seyahatler giderek artıyor. Uçak biletleri ucuzlayınca insanlar hafta sonu kebap yemeye Gaziantep‘e ya da Adana‘ya bile gidebiliyordu. Hem pandemi hem de uçak biletilerinin her zaman […]