Türkiye her ne kadar Avrupa Birliği’ne girmek için yoğun bir çaba sarf etse de birçok küresel şirket için hala daha çok bir Orta Doğu ülkesi olarak algılanıyor. Türkiye birçok şirketin Orta Doğu ve Kuzey Afrika (MENA) ya da Orta Doğu, Türkiye ve Afrika (META) diye adlandırılan yapılarının içinde yer alıyor. Çoğu zaman da bu bölgelerin merkezi Birleşik Arap Emirlikleri’nin ekonomik merkezi olan Dubai oluyor. Hal böyle olunca da Türkiye’deki birçok küresel şirketin üst düzey yöneticilerinin yolu iş için çoğu zaman Dubai’ye düşüyor. Ortadoğu’nun bu iş merkezine sizin de bir gün iş için yolunuz düşerse şehrin cazibe merkezlerini ziyaret etmekte yarar var. Burası bir iş merkezi olduğu kadar hem tarihi, hem de turistik cazibe merkezilerine sahip bir şehir.

Dubai Tarihi

1960’lı yıllarda bir balıkçı kasabası olan Dubai, 90’lı yıllarda Hong Kong’un Çin’e devredilmesi ile birlikte geçen süreçte bölgenin ticaret merkezi olma yolunda ciddi adımlar attı. Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan petrol ve bu petrol gelirlerinin emirlikler arasında paylaştırılması ile birlikte Dubai ciddi altyapı yatırımlarında bulundu. Aradan geçen yıllarda hayata geçirilen fantastik projeler Dubai’yi bir anda hem Birleşik Arap Emirlikleri’nin, hem de bölgenin cazibe merkezi haline getirdi.

Bundan 20- 30 yıl öncesine kadar neredeyse bir sadece bir çölden ibaret olan Dubai şuan mevcut gökdelenleriyle Manhattan’ı anımsatır hale gelmiş. Aslında emirlikteki bu yeni yapılaşma dünyada ilk defa Burj El Arap ya da namı değer Yelken Otel ile duyulmaya başlamıştı. 1999 yılında açılan yelken şeklindeki dünyanın ilk 7 yıldızlı oteli idi. Ancak o günden bugüne Dubai’de birçok dev inşaat projesi hayata geçti. Artık öyle ki, Şeyh Zayed Yolu’nda otomobil ile seyahat ederken gökdelenlere bakmaktan boynunuz ağrıyor.

Dubai’de Gezilecek Yerler

Burj Halife (Halife Kulesi)

Burj Khalifa’dan Dubai manzarası

Bu gökdelenler arasında ise bir tanesi diğerlerinden ayrışıyor: Burj Halife. 4 Ocak 2010 tarihinde tamamlanan Burj Halife dünyanın en büyük gökdeleni. 160 katı kullanılabilir olan Burj Halife’nin yüksekliği ise 828 metre. Bina o kadar yüksek ki, yakından fotoğrafını çekmeye çalıştığınızda çoğu zaman tamamını kadraja almakta zorlanıyorsunuz.

Burj Halife bu özellikleriyle buraya gelen turistlerin başlıca ziyaret ettikleri yerlerden biri. Burj Halife’nin girişi Dubai Mall içinden gerçekleştiriliyor. Ziyaretçiler kulenin 124’üncü katına kadar çıkabiliyorlar. Üstelik dünyanın en hızlı asansörü ile bu 124 katı bir dakikadan daha kısa sürede çıkabiliyorsunuz. Tepeye ulaştığınızda harikulade bir panoramik manzara sizi bekliyor. Özellikle buradan baktığınızda gördüğünüz manzaranın gerçek mi maket mi olduğuna emin olamıyorsunuz. Birçok gökdelene ise tepeden bakmak ise kesinlikle çok farklı bir duygu.

Bastakiya

Öte yandan suni yapılardan çok hoşlanmayan bir yapınız var ise Bastakiya’yı ziyaret edebilirsiniz. 1890’lı yıllarda kurulan Bastakiya, Emirliğin en eski yerleşim yerlerinden biri. Burada Arap mimarisinin izlerini görebiliyorsunuz.

Bastakiya Körfez’in Arap tarafında kalan son rüzgâr kulesi sahası. Şehri koruyan duvarların tepesinde bulunan rüzgâr kuleleri, rüzgârı yakalayarak evlerin içlerine yönlendiriyor. Yani bu kuleler bir nevi havalandırma görevi görüyor. Ancak Dubai’nin gelişimiyle bir dönem yıkılması gündemde olan Bastakiya’nın akıbeti İngiltere Prensi Charles’ın ziyareti sonrası garanti altına alınır.

Körfez Bölgesi

Yine Bastakiya bölgesinin karşı tarafında yer alan Körfez bölgesinde gemi ticaretinin yapıldığı bölgeyi de ziyaret listenize ekleyebilirsiniz. Bu bölgede bir anda kendiniz başka bir ülkede gibi hissedeceksiniz. İran ve bölge ülkeleriyle yapılan deniz ticareti buradaki limandan gerçekleşiyor. Buradaki gemiler ise ancak tarihi filmlerde görebileceğiniz türden. Bir yandan Manhattan’ı andıran gökdelenlere sahip bir şehirde gemi ticaretinin bu tür gemilerle gerçekleşmesi ise sizi kültür şokuna sokabilir.

Jumeriah Camii

Şehirde görülmesi gereken yerlerden biri de Jumeriah bölgesinde bulunan Jumeriah Camii. Fotoğrafı en çok çekilen ve kentin simgesi haline gelmiş Jumeriah Camii, şehirde Müslüman olmayanların da ziyaret edebildikleri tek cami. Orta Çağ Fatimi geleneğine göre inşa edilmiş olan camide 1200 kişi aynı anda ibadet edebiliyor.

Dubai’de Alışveriş

Öte yandan Dubai denince akla ilk gelenlerden biri de alışveriş. Dünyanın en büyük alışveriş merkezlerine sahip şehirde zaten hayatın da alışveriş merkezlerinde geçtiğini söylersek yanılmış olmayız. Kışın bile oldukça sıcak olan şehirde, yazları ise dışarıda 5 dakikadan fazla kalmak neredeyse imkânsız. Bu yüzden otobüs durakları bile kapalı ve klimalı. Bu yüzden insanlar boş zamanlarını alışveriş merkezlerinde geçiriyorlar. Bu alışveriş merkezlerinde dünyanın birçok lüks markasını bulmak mümkün.

Dubai Mall

Hatta Türkiye’de göremeyeceğiniz birçok markanın mağazaları buradaki alışveriş merkezlerinde yer alıyor. Bu alışveriş merkezlerinin girişlerinde valelere bırakılan lüks otomobilleri gördüğünüzde ise bir anda kendinizi Monaco’da gibi hissediyorsunuz. Bu alışveriş merkezleri arasında Dubai Mall şehrin en büyüğü. Alışveriş merkezinin içinde çok büyük bir akvaryum var. Hatta bu akvaryumun açıldığı ilk beş günde 60 bin bilet satılmış. Dubai Mall’u ise haftada yaklaşık 750 bin kişi ziyaret ediyor.

Dubai Mall dışında da şehirde birçok büyük alışveriş merkezi bulunuyor. Bunların içlerinde çok güzel restoranlar ve kafeler de bulmak mümkün. Buralardaki alışveriş merkezlerinde yemek katlarında Türkiye’deki gibi kaos bir ambiyans yok. Çok daha nezih bir ortam olduğu bir gerçek. Öte yandan Dubai’nin bir ucuz alışveriş cenneti olduğu algısı ise bir efsaneden ibaret. Birçok arkadaşınız Dubai ziyaretiniz sırasında size ucuz elektronik cihaz siparişi verebilir. Ancak emirlikte fiyatların Türkiye’de çok da ucuz olmadığını söylemekte fayda var.

Bunları Yapmadan Dönmeyin

•    Burj Halife’de şehrin panoramik manzarasının tadını çıkarın
•    Bastakiya’da Dubai’nin en eski yerleşim birimlerini ziyaret edin
•    Jumeriah Camii’nin önünde fotoğraf çekinin
•    Liman bölgesinde halen kullanımda olan tarihi gemileri görün
•    Dubai Mall’da alışveriş keyfi yapıp, nezih restoran ve kafeleri deneyin

Dubai’den Ticari Vize Almak İçin Gerekli Evraklar

Dubai’ye iş amaçlı gidecekler için ticari vize almaları gerekiyor. Gerekli evrak ve prosedürleri Dubai Konsolosluğu sitesinde görebilirsiniz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz