“2030 yılına gelindiğinde dünya genelinde her yıl 1,8 milyar kişi yurtdışı seyahatlerine çıkacak. Ancak “geleceğin gezginleri”nin hem alışkanlıkları hem beklentileri bugünkü gezginlerinkinden çok farklı olacak.” Amadeus Bilgi Teknolojileri Grubu için küresel tüketici eğilimleri danışmanlığı şirketi The Future Foundation tarafından kaleme alınan Future Traveller Tribes 2030: understanding tomorrow’s traveller / Geleceğin Gezgin Grupları 2030: yarının gezginini anlamak raporunda böyle deniliyor.
Dünyanın önde gelen fütürolog, seyahat sektörü uzmanları ve gezginlerle yapılan görüşmeler sonunda hazırlanan kapsamlı araştırma, önümüzdeki 15 yıl içerisinde insanların nasıl ve hangi sebeplerle seyahat edeceklerini ve buna bağlı olarak seyahat sektörünün hangi alanlarının daha fazla gelişeceğini inceliyor.
Demografik ölçütlerden ziyade psikografik veriler dikkate alınarak hazırlanan çalışma, yakın bir gelecekte altı yeni “gezgin türü”nün ortaya çıkmış olacağına işaret ediyor:
2030 Yılında Geleceğin Gezginleri
Sosyal Medyacılar
Bu grupta yer alanlar seyahatlerini planlarken internetteki değerlendirme ve tavsiyelere göre hareket edecekler. Gezinin kendisinden ziyade sosyal medyadaki yansıması ve söz konusu seyahatin sanal imajlarına katkısı onlar için önemli olacak. Bu eğilimin hızlı artışı sonucu sadece sosyal medyadaki etkinin (Klout) artırılması üzerine kurulu yepyeni bir seyahat pazarı ortaya çıkacak.
Kültür Meraklıları
Bu gruptakilerin tek amacı yepyeni kültürler tanımak olacak. Yeni kültürler keşfederken de konfor ve rahatlık ikinci planda kalacak. Seyahat deneyimleri ne kadar otantikse, tatilden o kadar çok keyif alacaklar.
Etikçiler
Bu yeni tür seyyahlar gezilerini tasarlarken her zaman etik değerleri gözetecekler. Kimileri seyahatlerini en küçük karbon ayak izini bırakacak şekilde planlayacak, kimi de başkalarının yaşamlarına katkıda bulunmak amacıyla tatile çıkacaklar. Doğaçlama yapmayı seven bu grup, gittikleri yerdeki toplumlara bir yararları dokunsun diye ziyaret etmek, ekolojik sürdürülebilirlik aktivitelerine veya gönüllü çalışmalara katılmak isteyecekler.
Rahatlık Arayanlar
Seyahat planlaması yaparken mümkün olduğunca az çaba sarf etmek isteyecekler; bu yüzden onların tercihi paket programlar olacak. Tatil onlar için en iyi şekilde kullanıp kendilerini şımartacakları, değerli bir zaman dilimi. Keyiflerinin kaçmasını istemezler, garanticiler.
Zoraki Gezginler
İster iş, ister özel nedenlerle seyahat ediyor olsunlar, bu gruptakilerin ortak özelliği zorunluluk sebebiyle yollara düşecek olmaları. Zamanları veya bütçeleri kısıtlı olan bu kişiler seyahatlerini kolaylaştıracak akıllı teknolojilerden yararlanmayı sevenleri kapsayacak.
Ödül Avcıları
Bu gruptakilerin yegane amacı seyahatten keyif almak olacak. İş hayatında çok yorulup, çok zaman ve efor harcadıktan sonra, bu kişilerin tek istediği yaptıkları bu yatırımı olağanüstü bir seyahatle ödüllendirmek.
Peki Ya Siz Nasıl Bir Gezginsiniz?
Siz de nasıl bir gezgin olduğunuzu öğrenmek isterseniz bu konuda çok kısa bir test var. Ben de kendime bu testi yaptım ve zoraki gezgin ile sosyal medyacılar arası bir gezgin çıktım. Siz de kendi sonucunuzu görmek isterseniz bu linke tıklayabilirsiniz.
Haha, süper sınıflandırmışlar. Biz kesinlikle “Kültür Avcıları” sınıfına giriyoruz, yaşasın farklı kültürler. Ben de bu konuda Tale Blog’da yazmıştım, ilgililer buradan bakabilir http://www.tale.company/blog/2014/10/18/yerel-kulturu-tanimanin-5-sirri