Sıkça tatile gitmeyenler için tatil öncesi bavul hazırlama tam bir eziyettir. Üstelik kısa tatillere kocaman valizlerle gitmeye çalışır havalimanında kendilerine eziyet ederler durduk yere. Bir de bu bavulu hazırlama sırasında geçen onca zaman da cabası. Oysa pratik bavul hazırlama teknikleri ile eşyalarınızı kısa sürede ve derli toplu şekilde bavulunuza yerleştirebilirsiniz. Tabi öncelikle doğru bagaj türünü seçip sonra da bagaj hazırlarken bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. İşte bavul hazırlamanın püf noktaları…
instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam
Bavul Hazırlama 1.0: Kabin boyu valizler candır!
Eğer uzun süreli bir seyahat planlamadıysanız, bavulunuzu mutlaka kabin boyu tercih edin. Böylece işin en başında kendinizi gereksiz yüklerden arındırmış olursunuz. Uçak seyahati planladıysanız, bavulunuzu kabine almak hem kaybolma riskinin, hem de indiğinizde boş yere bekleme sıkıntısının önüne geçeceğinden, size ciddi bir avantaj sağlar.
Sıvılara dikkat
Bavul hazırlama esnasında dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu da yanınıza alacağınız sıvılardır. El bagajı ile seyahat ediyorsanız 100 ml.’den büyük sıvıları yanınızda taşıyamazsınız. Taşımaya kalkarsanız en sevdiğiniz parfümüze havalimanında elveda demek zorunda kalabilirsiniz. Bir de 100 ml. altındaki sıvıları da özel poşetlerde taşımanız gerekir. Bu poşetler çoğu havalimanında ücretsiz bulunur. Ancak bazı havalimanlarında paralı olduğu için İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan birkaç tane yedek almanızı öneririm.
Bavul Hazırlama Listesi
Bavulu hazırlamadan önce bir bavul hazırlama listesi oluşturmakta fayda var. Bu liste hem bazı şeyleri unutmanızı engeller. Hem de alacağınız eşyalara gerçekten tatilde ihtiyacınız olup olmadığınızı görmenizi sağlar. Malum listesiz hazırlanan bavula elinize ne gelse koyma riskiniz var. Sonra en büyük valizler bile kısa tatiller için yeterli hacime sahip olmayabiliyor. Tabi kaç günlük bir tatilse 1-2 günlük ekstra iç çamaşır ve kıyafet almakta fayda var. Ne olur ne olmaz 🙂
Bavula Eşya Yerleştirme Hiyerarşisi
Listeniz hazırsa sıra eşyalarınızı bavula yerleştirmeye geldi.
- Öncelikle tüm kıyafetlerinizi güzelce katlayın. Zira katlı eşyalar çok daha az yer kaplar. En fazla yeri bu şekilde kazanabilirsiniz. Ayrıca kıyafetlerin de buruşması size otelde onları yeniden ütüleme zahmetine sokacak
- Yerleştirmeye ayakkabılardan başlayın. Ayakkabıların içine ufak ilaç kutuları gibi şeyler ile çorap koyarak daha ilk adımda yer kazanmaya başlayabilirsiniz. Ayakkabıların arasındaki boşlukları iç çamaşırı, çorap gibi kırışması çok dert olmayacak eşyalarla doldurabilirsiniz.
- En kalın ve ağır eşyaları olabildiğince alt tarafa koymaya özen gösterin
- En üstte en önce kullanacağınız eşyaların olması da önemli bir unsur. Pijama, havlu gibi, elinizi attığınızda hemen bulmak isteyeceğiniz eşyaların kolay ulaşılır olması sizi inanılmaz rahatlatacaktır
- Kişisel bakım eşyalarının seyahat boyu olduğunu kontrol etmeyi unutmayın! Ufak boy bakım ürünleriyle bavulunuzu bir kalabalıktan arındırabilirsiniz. Bu ürünleri, parça parça valizinizin farklı gözlerine yerleştirerek de yer kazanabilirsiniz.
- Cep ve fermuarlı alanları olabildiğince değerlendirmeye çalışmalısınız. O küçük alanların ne kadar çok eşya alabildiğine insan gerçekten hayret ediyor.
- Ağrı kesici gibi acil durumlar için bulundurmanız gereken ilaçlar ile düzenli kullanmanız gereken başka ilaçlar varsa onları da almayı ihmal etmeyin.
- Günümüz modern insanı için elektronik cihazlarınızın şarj aletlerini unutmak tatilinin zehir olması demek. Aman dikkat!
- Cüzdan, pasaport, nakit para, telefon gibi önemli eşyalarınızı mutlaka el çantanızda tutun. Elektronik cihazlarınızı, fotoğraf makinanızı, bilgisayarınızı, kıymetli eşyalarınızı hasar görme riskine karşı mutlaka el çantanızda taşımalısınız.
- Pasaport ve bilgisayarınız el bagajınızın en kolay çıkartılabilecek gözünde olsun. Bu size güvenlik kontrollerinde ciddi bir konfor sağlar
Oldukça detaylı ve faydalı bir yazı olmuş, teşekkürler!
Dediğiniz gibi bir bavul listesi yapılırsa fena olmaz 🙂 Otomatik valiz hazırlama motoru ile hızlıca yapılabilir. http://www.valizim.com sitesinden gidilecek-kalınacak yere ve mevsime uygun listeler hazırlanabiliyor. Denemelisiniz. 🙂
Merhabalar 😇 Seyahat çantasında neler bulunması konusunda hazırlamış olduğunuz yazı için teşekkür ederim. Valiz hazırlarken genellikle belki de hiç giymeyeceğimiz kıyafetleri, kullanmayacağımız eşyaları valizimizin içine dolduruyoruz. Ancak valiz hazırlarken sadece ihtiyacımızı karşılayacak kıyafetleri valizimize yerleştirmek bizim için daha doğru olacaktır. Bu sayede kendimize gereksiz ağırlık yapmamış oluruz.