Çok fazla tatil zamanı olmayan biz beyaz yakalılar için senenin en önemli soruları arasında “2019 Kurban Bayramı ne zaman?” ve “2019 Kurban bayramı hangi günlere denk geliyor?” yer alıyor. 4 günlük uzunluğu ile resmi tatillerin en afillisi olan Kurban Bayramı hafta içine denk geldiğinde 9 günlük bir potansiyele sahip. Ancak bu sene bayramın başlangıcı maalesef hafta içine denk gelmiyor. Normalde yarım gün tatil olan 2019 yılında Arefe günü 10 Ağustos Cumartesi’ye, Kurban Bayramı’nın ilk günü de 11 Ağustos Pazar gününe denk geliyor. Hafta içine ise Pazartesi’den Çarşamba’ya 3 gün resmi izin kalıyor.
Bir buçuk gün hafta sonuna denk geldi diye bu sene enseyi karartmaya gerek yok. Kurban bayramı haftası Perşembe ve Cuma yıllık izninizden 2 gün kullanarak Kurban Bayramı tatilini 9 günlük bir seyahate dönüştürmek elinizde. Açıkçası hem hükümetin hem de bazı özel şirketlerin perşembe cuma gününü de çalışanlarına izin olarak vereceğini ve böylece yıllık iznimizden yemeden de 9 günlük bir tatil şansımız olacağını düşünüyorum. Uçak fiyatlarının mevcut seviyelerini düşününce bu bayramda birçok tatil sever bu sene de arabaları ile yollara dökülecek. 9 Ağustos Cuma akşamı başlaması beklenen kavimler göçüne otomobilleri ile çıkanlara ise bazı tavsiyelerim olacak.
instagram hesabımı takip edin –>@cokgezenadam
Kurban Bayramı araba ile uzun yola çıkarken yapılması gerekenler
Tatil süresi uzun olunca ister istemez tatil için hedeflenen rotaların da uzaklığı artabiliyor. Bu da ortalamada 500 km’lerden 1500 km’lere kadar uzun yolculuklar anlamına geliyor. Bu kadar yolu yaz döneminde araba ile gideceklerin de bazı önlemler almalarında fayda var.
Arabanızı kontrol edin
Şehirler arası yolculuğa çıkmadan önce aracınızı bir servise götürüp, motor, yağ durumunu gözden geçirin. Malum seyahat sırasında arızalanan bir araç pek de keyifli bir tatil hatırası olmuyor.
Lastiklere Dikkat
Her ne kadar sürücülerin en az önem verdiği şey aracın lastikleri olsa da, otomobilin yerle temas eden tek noktası olan lastikler kritik öneme sahiptir. Lastiğin hava seviyesi otomobilinizin yol tutuşu ve yakıt tüketimini doğrudan etkiler. Bir de yolculuklarda en kötü şeydir lastik değiştirmekle uğraşmak. Hele de stepnenin üstünde onda çanta varken.
Uykusuz Yola Çıkmayın
Uzun yolun belki de en kritik unsularından biri uyku. Şehirler arası yollarda araba ile seyahat ciddi konsantrasyon gerektirir. Uykusuz da bu pek olası değildir. Uzun karayolu yolculukları öncesinde uykunuzu iyice alıp yola çıkmak sizi ve ailenizi hayatta tutacak bir önlemdir. Bunu hiçbir zaman unutmayın.
2-3 Saate Bir Mola Verin
Şehir içinde araç kullanmaktan farkı olarak uzun yolculuklarda yorgunlukla birlikte sürücüler konsantrasyonunu kaybedebiliyor. 2 saatte bir vereceğiniz çay kahve molaları size bu açıdan çok iyi gelecektir.
Bol Bol Su İçin
Vücudu sürekli su takviyesi ile destekleyin. Özellikle yazın yolculuklarda çok fazla su kaybı yaşayabiliyorsunuz. Bol su tüketmek bu açıdan önemli. Ayrıca bol su içmek sizin sıklıkla ihtiyaç molası vermenizi de garanti altına alacak
Ciklet Çiğneyin
Ciklet çiğnemek gibi tekrar eden aksiyonlar dolaşımı hızlandırıyor ve insanın konsantrasyonunu arttırıyor. Belli bir süreden sonra ağzı yorduğu da bir gerçek.
Rahat Kıyafetler Giyin
Uzun yolculuklarda şoförün içinde rahat ettiği konforlu kıyafetler giymesi önemli. Olabildiğince sizi terletmeyecek, pamuklu rahat kıyafetleri öneririm. Ayakkabılar da benzer şekilde rahat olmalı. Bir de yedek bir kıyafetin de kolayında olmasını öneririm. Molalarda terleyen t-shirt’ünüzü yenisi ile değiştirmek size çok iyi gelebiliyor. En azından bana iyi geliyor.
Güzel Bir Müzik Listesi Oluşturun
Uzun yolculuklarda şoförleri uyanık tutan bir diğer unsur da güzel hareketli müziklerdir. Karayollarında da çoğu zaman büyük şehirlerdeki kadar çok radyo çekmez. Çoğu zaman bir iki kötü çeken radyoda fazla zevzek sunucuların sıkıcı muhabbetleri bitse de bir müzik çalsalar dersiniz. Bu yüzden siz siz olun uzun yola çıkarken kendi müziğinizi yanınızda getirin. Ya da Spotify vb… müzik uygulamaları elinizin altında olsun
Yanınıza Hoş Sohbet ve Uykucu Olmayan Birini Oturtun
Uzun yolculuklarda şoförün yanında horlayan birinin olması ister istemez şoförün de uykusunu getirir. Şoför yanında onu sürekli sohbet ile uyanık ve dinç tutacak birinin olması uzun yola çıkanların selameti için iyi olabilir.
Bu yazılar da ilginizi çekebilir
2019 Resmi Tatiller Takvimi: 44 Gün Tatil Fırsatı