Çanakkale‘nin Gelibolu ilçesine bağlı Kuzey Ege’de Saros Körfezi’nde yer alan Güneyli Köyü, özellikle yaz aylarında İstanbul ve çevre illerden ciddi bir turist akınına uğruyor. Malum deniz güzel, fiyatlar Güney Ege’ye göre gayet makul olunca bu akının sebebi çok net belli oluyor. Üstüne hafta sonunda İstanbul’dan araba ile gidilebilecek yerler diye arattığınızda güzel bir deniz arıyorsanız haritada karşınıza ilk çıkan yerlerden biri de burası.
Yakın dostum ve sevgili konuk yazarlarımdan eski gazeteci Eren Güler tatilde Saros Körfezi’nin bu ufak köyünü ziyaret edip çok beğenmiş. Sonrasında da bu deneyimlerini bloğumda sizlerle paylaşmak istedi. Eren Güler Güneyli’de görülmesi gereken yerler, Güneyli’de nerede ne yenir, Güneyli’ye nasıl gidilir, Güneyli’nin en güzel plajları nerede gibi bilgileri içeren bir Güneyli gezi rehberi hazırlamanın yanı sıra Güneyli izlenimlerini de bizimle paylaşıyor. Eren Güler’in gözünden Güneyli’de görülmesi gereken yerler ve Güneyli gezi tüyoları gibi bilgileri içeren Güneyli gezi notları da yazının sonunda. Bu kısa girişten sonra sizi Eren’in güzel yazısı ile baş başa bırakayım.
İstanbul’a en yakın Ege Tatili… Şezlong 3 lira, çay 75 kuruş…
Belki hepiniz bilmiyorsunuz ama İstanbul‘a çok yakın bir Ege Denizi var. İstanbul’dan araba ile sadece 3 saatte gidilen, pırıl pırıl denizi uzun kumsalları ile harika bir Ege Denizi. Üstelik fiyatların Çeşme’yle de Bodrum’la da alakası yok. bir çayın 75 kuruşa, bir kolanın 2.5 liraya, bir gözlemenin 5 liraya satıldığı ve iki şezlonga 6 lira ödendiği bir yer: İşte size Güneyli Köyü…
(Güncel bilgi: Her yer gibi buraya da zamanla zam gelmiş. 2017 itibari ile artık hafta sonu şezlong 15 TL çay 1 TL bira 12.50 TL, gözleme 7 TL, köfte 15 TL, tost 7 TL. (Saffetin yeri için geçerlidir) Bence hafta içi hafta sonu fiyat değişikliği mevcut. Sahilin sonuna doğru olan mekanlarda fiyatlar sanki daha ucuz. Şezlong 5 TL, bira 10 TL v.s gezmekte fayda var.)
Saros Körfezi İstanbul’dan çıkıp Ege tatili için en kolay ve en çabuk ulaşabileceğiniz yer. Körfez’in etrafında irili ufaklı köyler ve tatil beldeleri var. Özellikle Erikli, Enez ve Mecidiye gibi yerler diğerlerine göre daha çok biliniyor.
instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam
İstanbul’dan kısa süreli Ege tatili kaçışları için son derece ideal yerler. Bizim gideceğimiz yer ise Saros’un diğer tarafı olan Güneyli Köyü.
Güneyli’ye Nasıl Gidilir?
Haritadan baktığınız zaman mesafe olarak 260 km gösteriyor. Ama bizim çıkış yerimiz Beylikdüzü olduğu için bize 30 km kadar daha kısa.
Güneyli’ye gitmek için Cuma sabahı saat 07.30’da evden çıktık. 1 saat 15 dakika sonra Tekirdağ’ı arkamızda bırakmıştık. Tekirdağ-Malkara arasını da yarım saatte aldık ve arkasından Keşan’a ulaştık. Keşan’dan sonra Gelibolu-Çanakkale tabelalarını izleyerek yola devam ettik. Önce Korudağı’nı geçtik, arkasından Bolayır’ı. Gelibolu‘na 10 km kala da sağda ufak bir Güneyli tabelası görüp direksiyonu köyün içine kırdık. Tam 2 saat 45 dakika sonra Güneyli’deydik.
Güneyli ufak bir köy. Yoldan sapınca önce köyün içerisinden geçiyorsunuz arkasından hemen sahil bölgesine ulaşıyorsunuz. Sahilde tamamen kumsal büyük bir koy karşılıyor sizi. Kumsal genişliği ortalama 50-60 metre. Uzunluğu ise tahminen 400 metre civarı.
Güneyli Plajları
Deniz de aynen kumsal gibi saf kum. Hem de pırıl pırıl, son derece berrak bir deniz. Dalga olduğunda biraz bulansa da Ege Denizi’nin o temizliğini her daim hissedebiliyorsunuz. Özellikle de sabah saatleri ‘koy bardağa iç’ cinsinden. Üstelik sığ bir deniz olduğu için çocuklar için de son derece uygun.
Kumsal üzerinde oradaki farklı işletmelerin şezlongları ve şemsiyeleri bulunuyor. Ege tatili için fiyatları Çeşme veya Bodrum ile kıyaslarsanız son derece komik kalıyor. Mesela biz ilk gün plaja adım attığımzda hemen oradan birisi fırlayıp ‘abi hoşgeldiniz’ deyip bizi şezlonglara buyur etti. Biz de oturduk haliyle. ‘Fiyat nedir’ dedik, iki şezlong bi şemsiye için ’10 lira versen yeter abi’ dedi.
Güneyli Plajlarında Yeme İçme
Güle oynaya parayı verdik ama daha ucuzu bile varmış. Bütün günü bişeyler yiyip içtiğimiz Saffet’in Yeri adındaki kafenin görevlisi ‘abi ertesi gün bizim şezlonglara gelin’ dedi. ‘Peki gelelim sizde ne kadar’ dedim, 6 lira dedi:))
Neyse öyle çılgın Çeşme beach’lerindeki gibi abuk sabuk paralar yok burda. Yiyecek içecek fiyatları da aynı şekilde. Ege tatili de olsa kumsalda çay sadece 75 kuruş. Soğuk meşrubatlar 2-3 lira. Kahveler 3. Yanına patates söyleyin 6 lira, bol kaşarlı gözlemesi de 5 lira. Ayrıca isteyene köftesi tostu her şey var.
Bu arada seyyar satıcılar da sahilin bir parçası. Hep aynı isimler olduğu için herkes birbirini tanıyor. Mesela midyeci Ali Abi.. Adam kendini markalaştırmış, ‘Ali Abiniz geldiiiiiiii’ diye bağıra bağıra dolaşıyor. Bir porsiyon midye (İçinde 14 tane var) 10 lira. Sahildeki mısırların tadı da muhteşem. Son dönemlerde yediğimi en güzel süt mısırları 2.5 liraya yedim.
Simitçisi, poğaçasısı, patatesçisi de eksik olmuyor. Ayrıca bir balık ekmek teknesi her daim koyun ucunda hazır kıta. Balık uskumru olmasa iyi ama yine de lezzetli. Fiyatı da sadece 5 lira.
Güneyli’de Nerede Kalınır?
Güneyli’de deniz-kumsal çok güzel, eyvallah… Peki nerede kalınır, başka neler yapılır?
Köyde 6-7 tane ufak otel var. Ayrıca ev pansiyonculuğu yaygın. Gerçi yaygın dediğim herhalde en fazla 20-25 tane vardır. O nedenle özellikle hafta sonu yer bulma konusunda ciddi sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Pansiyonlar genelde oda üzerinden fiyatlanıyor. Ortalama fiyatlar 70-100 lira arasında değişiyor. Otellerde ise kişi başı ortalama ücretler kahvaltı dahil 70-75 TL seviyelerinde.
Güneyli’de Nerede Ne Yenir, Ne İçilir?
Köy genelinde çok fazla yeme içme alternatifi yok. Sahildeki restorantlarda yemek yiyebilirsiniz. ancak sayıları az. Kimi pideci, kimi ev yemekleri veriyor, kimi kokoreççi. Biz biraz daha güzel bir yemek yiyelim diye tavsiye üzerine koyun ucundaki Balkan Otel’in restaurantına gittik. Bahçe içerisinde yöreye göre şık sayılabilecek bir ambiyansı vardı. Deniz manzarası da artısı.
Fiyatlar da gayet makul. Mesela bir porsiyon sardalya 13 lira, çipura 17 lira, köfte 15 lira. Mezeler 5-7 lira arasında. Yemeklerin lezzeti, kalitesi ve ortam verdiğiniz parayı misliyle karşılıyor. Ben, eşim ve iki kızım toplam 110 TL ödedik ve çıktık.
Otelin ise sadece 10 odası var. Genelde hafta sonları hep dolu gidiyor. O yüzden önceden rezervasyon şart. Mesela biz geçtiğimiz hafta sonu için yer bulamadığımız için başka bir otelde kaldık.
Güneyli Köyü Akşamları
Güneyli’de diğer Ege tatili alternatifleri gibi eğlenceye dair bir şey beklemeyin. Bölgeyi sessiz sakin doğa içinde huzurlu bir tatil yapmak için tercih edebilirsiniz. Eğlence için genelde adres 10 km uzaktaki Gelibolu.
Sözün özü Güneyli İstanbul’dan sadece 3 saat uzaklıkta ve özellikle 2-3 günlük kaçışlar için son derece ideal bir tatil beldesi. Üstelik de Ege tatili yapmak isteyenler için. Yüksek sesli müzik yok, garip eğlenceler yok, köpük partileri yok, tatil için avuç avuç para vermek de yok.
Gidin, denize girin, gün batımını seyredin, bulursanız tekne ile balığa çıkın, kitap okuyun, sakinliğin keyfini çıkarın ve dönün…
Güneyli’de Dikkat Edilmesi Gerekenler
* Maalesef geceleri biraz fazla sinek olabiliyor. Yanınızda Sin-Kov bulundurun
* Tekirdağ’dan sonra bazı yerlerde yol çalışmaları var, dikkatli olmak lazım
* Pazar akşam dönüşlerde çok yoğun trafik olabiliyor. Ya akşama kalmadan çıkın ya da sabah çok erken saatte dönün derim…
* Dönüşte köyün içinden domates, üzüm, kırmızı biber gibi sebze meyve alışverişi yapabilirsiniz
* Daha uzun süreli konaklamalar için haftalık-aylık-sezonluk kiralık evlere bakabilirsiniz.
Yazar Hakkında: Eren Güler
Önce Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü’nü deneyip arkasından İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat’tan mezun olduktan sonra kendisini bir anda medyada buldu. Aslında hep bankacı ya da borsacı olacağını zannederdi. 14 yıldır medya kuruluşlarında ekonomi editörü olarak görev yaptı. Bunun son 7 senesi ise Hürriyet’te geçti. Şimdi ise araştırma sektöründe çalışıyor. Yıllarca ekonomi editörü olmasına karşın turizm, gezi ve gurme işlerine çok meraklıdır. Elinden gelse hep gezi yazıları yazmak ister. Gitsin, gezsin, görsün, değişik yemekler yesin, yazsın… Bunları çok sever. Belki de ileride bir gezi-gurme yazarı olacaktır, kim bilir…
ereng@hotmail.com
Twitter: @erenguler
Dostum sen bu bilgiyi paylaştın, olayı bitirdin. Şimdi kuntizin biri orayı da rant kapısı haline dönüştürür. Gizli tutun şöyle yerleri, sadece ağızdan ağıza dolaşsın 🙁
wallahi harika yorum
Çok teşekkür ederim, sonuna kadar büyük bir keyif ve iştahla okudum. Yalnız sormak istediğim kilit bir soru var: Aracı olmayanlar nasıl ulaşabilir?
istanbul gelibolu otobüslerine binin. güneyli ğirişinde ticari taksiyle sahildeki apartlarda kalabilirsiniz.
Ön araştırmalara şimdiden başladım, bebek olduğu için uzak yerlere gidemiyorum burası bakir ve güzel … teşekkürler.
Bu tür yerler okurken iyi de; oraya gidince kesin pişmsn olursunur. Sanki Türkiye’nin akıllısı onlar da sizi salak yerine koyup kazıklamaya çalışıyorlar. Çünki sen 1 yıl çalışıp onlara para ile geldin! Kalitesiz malları fahiş fiyattan alman gerekiyor. Çünki İstanbul’da hiçbir sey yok ve biz salağız. Her şeyi ilk defa burada görüyor ve tadıyoruz. Üstelik hepsi de dayı. Yan gözle bakamazsın ve eleştiremezsin. Ne alırsanız veya yer içerseniz İstanbul fiyatlarından en az 3 kat pahalı. Yazı reklam için yazılmış bir tuzaktır!
Açıkçası yazılan yazıyı bilmeden reklam, tuzak diye itham etmeniz çok yanlış. Yazıyı yazan Eren Güler’i internetten biraz araştırırsanız kendisinin yıllarca çok saygın bir şekilde gazetecilik yaptığını görürsünüz.
Yazıyı okumadan bu yorumu yapmak nasıl bir cürettir …??!!!
Güneyli’yi de duymamıştım, yazarı da tanımam ama yazıyı tamamen okudum ve “bir gün giderim belki” dedim.
Beğenmeyebilirsiniz ama okuduktan sonra…
Bizim insanlarımızın hastalığı; bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olmaları…!
Anlatım,ınz için teşekkür ederim merakla okudum. Eren güler.bey . En kısa sürede gitmektir niyetimiz. Lütfen yorum yapan arkadaşlar neden ön yargı ile bakıyorsunuz ve negatif yorum yapıyorsunuz git gör öyle deyilse ozaman yaparsnz he size uygun olmayabilir ama bütçeye uygun olması bir çok tatil yapana uygundur böyle düşünelim diyorum.sevgi ile kalın.
şöyle 3-4 gün istanbula yakın sakin bir tatil için nereye gitsek diye araştırıyordum yazınızla karsılatım sanırım arayışım son buluyor. çok güzel anlatmıssınz gör gibi hissettim okurken umarım gidincede aynı duyguları yaşarız. teşekkürler.
2010 yılından beri çevre koruma kanunu kapsamında bölgede kıyıdan 300 metreye kadar olan mesafedeki arazilerin sit alanına alınmasından beri bölge bakir kalmayı sürdürdü.300 metre’den fazla olan mesafeler için de inşaat izinleri durdurulmuştu , şu anda yeni çıkan karara göre 300 metre’den fazla olan yerlere inşaat müsaadesi verilecek.Yine de coğrafi özelliği gereği(Denize eğimli ve ay şekli arazisi) bu köy orginalliğini ve bakirliğini koruyacaktır.Her yaz giden biri olarak şiddetle tavsiye ediyorum , özellikle Batı kıyı ucunda bulunan Orfoz Hotel , hem yemekleri hem de manzarasal konumu bakımından huzur dolu zaman geçirebileceğiniz butik bir yer.
Saygılar .
Fiyatları uygunmuş hem de yakın değerlendireceğim.
Geçen sene gittim sakin güzel bir yer
Bu yazı çok eski mi? Şu an için nasıl acaba
2 sene önce yazmıştı Eren. Şuan çok da değişmemiştir diye umuyorum.
balkan otel’in linkine ulaşılamıyor…
Kapanmış olabilir. Türkiye’de turizmin durumu ortadayken bu tür ufak oteller çok uzun süre dayanamayabiliyor
Köpekle kalabileceğimiz bir yer var mıdır acaba? Önerisi olan varsa maaile gidip bu güzel yerin keyfini çıkarmak isteriz
Güncel bilgi hatta bugünün bilgisi 🙂 hafta sonu şezlong 15 TL çay 1 TL bira 12.50 TL, gözleme 7 TL, köfte 15 TL, tost 7 TL. (Saffetin yeri için geçerlidir) Bence hafta içi hafta sonu fiyat değişikliği mevcut. Sahilin sonuna doğru olan mekanlarda fiyatlar sanki daha ucuz. Şezlong 5 TL, bira 10 TL v.s gezmekte fayda var.
güncel bilgi için çok teşekkürler 🙂
Şu anda sahilindeyiz. Bilhassa çocuklu aileler için mükemmel. Kesinlikle tavsiye ederim.
Sayın Çakcak , benim de iki çocuğum var , nerede kaldınız acaba?
Guneyli yukardan bakildiginda gercekten çok hoş.Sahil ve plaj da güzel.Lakin sevimsiz gelen bir seyler vardi.Arkadaslarim dahil hic birimiz sevemedik, isinamadik.(4 kisi) .Gerci Kömür limanina giderken bir iki saatligine kesfetmek amaciyla ugramistik.Sanki Paran varsa gel harca…yok sa burada ne isin var diye fisildiyor gibi geldi bize.Yine de gorulmesi lazim.Temmuz 2017
Buraya başka giden bir arkadaş yorum yazablir mi burası hakkında ? Öyle bir anlatılmış ki sanki dünyanın en güzel yeri gibi 🙂 şezlong 6 tl falan demiş.. Lakin aradan 3 yıl geçmiş. Şimdi gitsem en az 20 liradır.. Çay da 2 tl falan olmuştur sanırım 🙂 20 lira çok mu diyecek olanlar.. 4 kişi verse 80.. Şezlongun 20 lira olduğu yerde kişi başı yemek en az 30 tl etti 200 tl.. Bunun çayı var dondurması falan var etti 300 TL eee bir de kalacak yeri var etti 800 TL civarı 🙂 Benzini var git gel etti 1200 TL 4 kişi 1200 TL civarı, İstanbul a yakın neredeyse tüm yerlerde 1 gün tatil yapabiliriz. TAMAM.
Ben geçen yaz gittim. Güneyli’de plajlar yine çok ucuzdu. Dünyanın en efsane yeri değil ama güzel. Biz 3 arkadaş gidince Güneyli plajı bize fazla aile plajı gibi kaçtı o yüzden biz civardaki Fatma Kadım Plajı’na gittik. Orası Güneyli’ye göre daha pahalı. Geçen sene kişi başı 10 TL idi. Bloğumda orası ile ilgili detaylar da var. https://cokgezenadam.com/canakkale-guneyli-fatma-kadin-koyu/
istanbul gelibolu otobüslerine binin. güneyli ğirişinde ticari taksiyle sahildeki apartlarda kalabilirsiniz.
Bu güzel faydalı detaylı yardımcı yorumumuz için teşekkür ederiz .