Ryan, Amerika‘nın bir ucundan diğer ucuna havaalanı otelleri ve kiralık arabalarda geçen özgür bir yaşam sürmektedir. İhtiyacı olan her şeyi bir valize sığdırabilen ve var olan tüm uçuş mili programlarının seçkin ve el üstünde tutulan bir üyesi. Üstelik hayatındaki en önemli amaç olan 10 milyon uçuş miline ulaşmasına da az kalmış durumdadır. Derken havalimanında tanıştığı kendisi gibi bir kadın tüm hayatını değiştirir.

Juno’nun Oscar adayı yönetmeni Jason Reitman’ın Aklı Havada isimli filmi aslında hayatı havaalanı koridorlarında geçenlerin yaşamına biraz mizahi biraz da duygusal açıdan yaklaşan güzel bir film. Her ne kadar filmin baş kahramanının yaşamı mizahi olarak anlatılmış olsa da, onun yaşadıklarına benzer, hayatının büyük bir kısmı uçaklarda geçen birçok insan var. Nereden mi biliyorum? Ben de geçtiğimiz yılın haziran ayına kadar benzer bir yaşamı yaşıyordum.

instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam

Böyle bir hayat sürünce de doğal olarak havaalanı içinde zaman kazanmak için bazı yöntemler geliştiriyorsunuz. Öncelikle çok sık uçan bir yolcuysanız uçtuğunuz havayolunun ayrıcalıklı güvenlik kontrolü, check in ve pasaport kontrolü hizmeti varsa bunlardan faydalanabiliyorsunuz. Tabi bunun için o havayolunun uçuş mili sistemine üye olmanız ve bu sistemde gerekli milleri kazanarak statü kazanmanız gerekiyor.

Çok Gezenlere Havaalanı Tüyoları

Ancak bu hizmetlerden faydalanmayan yolcular da havalimanında zaman kazanmak için adım adım şu önlemleri alabilirler:

* Otoparka gelişte vale hizmeti kullanmak süreci çok hızlandıracaktır. Bazı bankalar vale hizmetlerinde kart sahiplerine indirim sunabiliyorlar. Vale hizmetini kullanmayan yolcular da özellikle üst katlar daha boş olduğu için araçlarını daha hızlı park edip terminale ulaşabilirler.

* Terminal girişinde ve hava tarafına geçişteki güvenlik noktalarına yaklaşırken, yolcuların üzerindeki metal ve elektronik eşyaları çantalarına veya ceketlerinin ceplerine koyup, görevlinin sormasına gerek kalmadan ceketlerini ve bilgisayarlarını çıkartıp kutulara koymaları metal detektöründe sinyal verme olasılığını azaltarak süreci kısaltacaktır.

* Online check-in yaparak uçuş kartlarını terminale gelmeden hazırlayan yolcular ve self servis kioskları kullanan yolcular, eğer bagajları yoksa direk olarak hava tarafına geçişe yönelebilirler. Son zamanlarda mobil uçuş kartı uygulaması da yaygınlaşmaya başladı, akıllı telefon kullanıcıları bu hizmetten de yararlanarak check-in işlemini hızlandırabilirler. Bavulu olan yolcular, online check-in ve self servis check-in yapan yolcular için özel olarak ayrılmış olan kontuarlara bavullarını bırakarak işlem süresini kısaltacaklardır. Bavulu olan yolcuların bagaj ağırlıklarının havayolunun tespit ettiği limitler dahilinde olduğunu kontuara gelmeden havalimanlarında sunulan basküllerde kontrol etmesi ve limitleri aşmaması da daha hızlı geçiş yapmalarını sağlayacaktır.

* Hava tarafına geçiş için pasaport kontrolüne giden Türk yolcular harç pullarını mümkünse alana gelmeden almalı, bu mümkün değilse de pasaport kontrolüne giderken unutmamalılar. Tüm yolcuların pasaport kontrol noktasına giderken uçuş kartını ve pasaportunu hazırlaması da memurlara yardımcı olarak süreci hızlandıracaktır. Pasaport kuyruklarında da yolcular genelde ortadaki kontuarlara yöneldiği için, kenarlardaki kontuarlar daha boş olabilmekte, yolcuların bunu da gözönünde bulundurmasını öneririm. Ayrıca,  Atatürk Havalimanı’nda iki tane pasaport kontrol noktası var ve ikisinde de diğer noktadaki yoğunluğu gösteren monitörler var. Bu monitörlere bakıp yoğunluğa göre bir kontrol noktası seçilebilir.

* Varış havalimanında işlemleri hızlandırmak için de uçağın ön sıralarında ve koridorda oturmaları daha erken çıkmalarını ve kuyruklar yoğunlaşmadan pasaport kontrolüne ulaşmalarını sağlayacaktır. Yabancı yolcular bazen vize almaları gerektiğini unuttukları için pasaport kontrol kuyruğunda bekledikten sonra vize almaları gerektiğini öğrenip pasaport kuyruğunda iki kere beklemek durumunda kalabiliyorlar. Bu konuda daha dikkatli olmak lazım.

* Ayrıca yolcuların mümkün olduğunca bagaj sayısını azaltmaları da bagaj bekleme süresini kısaltacaktır. Bagajları aldıktan sonra bagaj arabası kullanacak yolcuların, bu arabaları almaları için gereken bozuk paraları önceden hazırlamalarını öneririz.

* Tüm bunların yanında, eğer mümkünse yolcuların yoğunluğun çok olduğu tatil, bayram gibi günlerde uçmak yerine bir gün önce veya bir gün sonra uçmaları daha az beklemelerini sağlayacaktır. Uçuştan mümkün olduğunca önce havalimanına gelmeleri de kalabalık başlamadan işlemlerini tamamlamalarını ve daha stressiz bir yolculuk yapmalarını sağlayacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz