Yurtdışı seyahatlerinin biz Türkler için en eziyetli kısmı vize almak oluyor. Türkiye‘de yaşayan benim gibi birçok seyahat sever için birçok kurumdan belge topla, aklına estiğinde bir yerlere gidememe büyük sıkıntı. (Ne büyük dertlerin var diye içinden geçiren sayfayı yavaşça terk et. Burası bir seyahat bloğu 🙂 ) Bunun yanında bir de iş adamları için çok daha büyük bir dert. Bazen sırf vize sürecinde yaşanan sorunlar önemli fuarlara katılmakta bile sorun oluşturabiliyor. Bu yüzden vizesiz ülkeler Türkler’in en çok tercih ettiği tatil rotaları olmaya başladı. Ukrayna bunun en güzel örneği. Bu sorunu aşıp bir Türk olarak Avrupa ve dünyanın birçok ülkesinde vizesiz seyahat hayaline ulaşmanın ise birçok yolu var.
Bu konuda Türkiye’deki en yetkin hukuk bürolarından olan Hardal Global Kurucu Ortağı Şekip Hardal benimle önemli bilgiler paylaştı. Ben de bu bilgileri bloğumda herkesle paylaşmaya karar verdim.
instagram hesabımı takip edin –> @cokgezenadam
Vizesiz seyahat edebilmek için uygulanabilecek yöntemler
- ABD’nin her yıl düzenlediği Green card (Yeşil Kart) çekilişine katılıp ABD’den oturum alarak dünyadaki birçok ülkeye vizesiz seyahat edebilirsiniz.
- Pasaportu 100’ün üzerinde ülkede geçerli olan AB ülkeleri, ABD, Kanada vb. benzeri vatandaşlıkları olan ülkelerden biri ile evlenip oturum elde edebilirsiniz. Bu oturum sayesinde bu ülke vatandaşları gibi birçok ülkeye vizesiz seyahat edebilirsiniz.
- Yatırım ya da hibe ile vatandaşlık veren ülkelerden birine vatandaşlık başvurusunda bulunabilirsiniz.
- Yatırım ya da hibe yoluyla oturum veren ülkelerden birine oturum başvurusunda bulunabilirsiniz.
Ben daha önce 1 senede yatırımla AB vatandaşı nasıl olunur? ve Yatırım ile Vatandaşlık Alınan En Cazip Ülkeler yazılarımda yatırımla vatandaşlık kazanma yöntemleri hakkında detaylı bilgi vermiştim.
Bu yazıda ise sizlere yatırım ve hibe yoluyla oturum veren AB ülkeleri hakkında bilgi vereceğim.
Vizesiz Seyahat Tüyoları: Yatırım ve Hibe Yoluyla Oturum Veren Avrupa Ülkeleri
Yunanistan
Komşudan oturum alabilmek için 250 bin EUR gayrimenkul yatırımı yapmanız gerekiyor. Varlığın kaynağı sorgulanmıyor.
Bu yatırımın karşılığında ise Yunanistan‘ın sundukları şöyle:
- 5 yılda bir yenilenen süresiz oturum
- Vizesiz Şengen (Schengen) bölgesinde dolaşım
Komşuda oturum almanız için süreç ise 3 ay gibi oldukça kısa bir sürede gerçekleşiyor.
Macaristan
Avrupa’nın belki de seyahat olarak en sevdiğim ülkesi Macaristan da para ile oturum veren ülkelerden biri. Ayrıca Yunanistan‘a göre bir tık daha pahalı. Macaristan’dan oturum alabilmek için 300 bin Euro’luk oturum bonosu yatırımı yapmanız gerekiyor.
Bu yatırımın karşılığında ise Macaristan’ın sundukları şöyle:
- 5 yılda bir yenilenen süresiz oturum
- Vizesiz Şengen (Schengen) bölgesinde dolaşım
Oturum alma süreci ise Yunanistan’a göre çok daha hızlı gerçekleşiyor. 2 ayda Macaristan’dan oturum almak mümkün.
Portekiz
Avrupa’nın en güzel ülkelerinden biri olan Portekiz‘de ekonomik sorunlarına çareyi para ile oturum vermekte bulan ülkelerden. Portekiz bu konuda birçok farklı paket de oluşturmuş. Her bütçeye göre ayrı oturum imkanları sunuyor. İşte Portekiz’in oturum için sunduğu paketler:
- 500 bin Euro’luk gayrimenkul yatırımı
- 1 Milyon Euro’luk finansal yatırım
- 10 kişilik istihdam yaratacak işletme
- 350 bin Euro’luk gayrimenkul yatırımı (30 yaş üzeri bina / kentsel dönüşüm bölgesi)
- 350 bin Euro’luk ARGE yatırımı
- 250 bin Euro’luk sanatsal, mimari yatırım, tarihi eserlerin korunması yatırımı
Portekiz bu paketlerden birini seçen yatırımcılara ayrıca ülkeyi ziyaret şartı da koyuyor:
- 1. yıl 7 gün, 2-3 yıllarda 14 gün, 4-5 yıllarda 14 gün ziyaret zorunluluğu
Karşılığında ise Portekiz’in oturum alan yatırımcılara sunduğu imkanlar şöyle:
- Vizesiz Şengen (Schengen) bölgesinde seyahat özgürlüğü
- Portekiz’de yaşama, çalışma, eğitim
- 6 yıl oturum sonrasında vatandaşlık olasılığı
Osman bey,
Bu güzel bilgilendirmeler için teşekkür ederiz. Benzer bir çalışmayı İspanya ve İtalya için de yayınlamanız mümkün müdür?
İlginiz için şimdiden teşekkürler
Merhaba Erkan Bey,
Şuan elimde bu bilgiler var. Ancak yakında yeni bilgiler daha edineceğim. İngiltere, ABD, Malta gibi ülkelerde daha cazip oturum imkanları hakkında yazılar da paylaşmayı planlıyorum. Takipte kalmanızı öneririm.
Merhaba.
Daha detaylı bilgi daha ince yazmıştım. Belki takipçilerinizin işine de yarar. Eeee Gezgin dayanışması şart 🙂
http://gezgindeli.com/yurt-disinda-oturma-izni-almanin-kisa-yolu/
Osman Bey Merhaba,
Paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim. Bir sorum olacaktı biraz garip olabilir buradan sormam ama bir umut işte belki sizde biliyorsunuzdur. Biz bu sene Thassos a gitmek istiyoruz eşimle, hatta vize alınabilirse temmuz da da Almanya düşünüyorduk, fakat eşim maalesef 2 hafta önce işten ayrıldı bu nedenden dolayı vize başvurusu bile yapmak istemiyorum artık çünkü bence kabul etmeyecekler maaş bordrosu olmadığından dolayı. Yinede size de sorayım sizce Yunanistan bu konuda sıkıntı yaratır mı ? şimdiden çok teşekkür ederim.
Açıkçası ben vizelerimi hep Fransa’da alıyorum ancak Yunanistan Türkler çok para harcıyor diye sıcak pozitifler diye biliyorum. Beraber gideceğinizi ve sizinle birlikte gideceğini anlatarak alabilirsiniz bence.
Paylaşımlarınız için teşekkürler.
rica ederim
Merhaba bir sorum olacakti. Italya da gonulluyum italya vizem var ama schengen degil sadece italya yaziyor ve de oturma izni icin basvurdum fakat oturma izni kartinin cikmasi zaman aliyor, 8 ay gibi bir sure. Bu sure icinde diger Avrupa ulkelerine seyehat edersem ne olur bir bilginiz var mi ? Elimde oturma iznine basvurduguma dair belgem var.
Merhaba Osman bey, ben Ukrayna’da yaşıyorum ve orada oturum iznim var ve ukrayna vatandaşları schengen ülkelerine vizesiz girebiliyor. Peki ben girebilir miyim?